"Evita" på Det ny teater i Köpenhamn

2:21 min

Häromåret kunde vi se Charlotte Perrelli som Evita på Malmö opera. Men nu är det danskarnas tur att sätta upp Andrew Lloyd Webbers musikal. Premiär var det i går på Det ny teater i Köpenhamn.

"Kald ikke mer Argentina" blir det på danska i Lloyd Webbers kanske mest kända tongång. Vi följer Eva Duartes klättring från samhällets botten till toppen och rollen som presidentfru. En väg som, i Lloyd Webbers och Tim Rice version, gick via många män och deras sängar.

Musikaliskt har Evita sina förtjänster, men bättre intriger har vi sett. Det här är en levnadsteckning. Den dramatiska spänningen ligger snarare i frågan vem hon är. God eller ond, helgonlik eller skenhelig. Älskad av folket var hon i alla fall.

Den danska uppsättningen är stilenlig och förtjänstfullt iscensatt. Men en aning ojämnt besatt i den ledande rollerna.

Den vanligen så pålitliga Charlotte Guldberg jobbar och sliter men har svårare att hitta rätt i Evitas komplicerade dubbelnatur, jämfört med de mer väna karaktärer, som Maria i Sound of music och Mary Poppins, som hon tidigare spelat så bra på samma teater.

Musikaliskt blir de kraftfulla partierna en aning nyanslösa, vilket heller inte gynnas av ett ljudsystem som inte alltid är schysst mot henne. Då funkar det bättre i balladerna och i dem växer hon i rollen.

Inramningen är däremot som alltid på Det ny teater imponerande, med ett scenografi- och kostymkonto som verkar gränslöst. Regissör Daniel Bohr driver på i tempo och Adam Cooper har skapat danser förankrad i god showbis-tradition och som utförs med precision och skärpa av en driven dans-ensemble.

Showen är på plats, det är dramat som inte riktigt griper tag.