Jan Björklund: "För låga krav i skolan"

2:35 min

Utbildningsminister Jan Björklund kommenterar nu den kritik som skolelever framför under hashtaggen #Björklundsskola.

Ekot har i dag berättat om tusentals berättelser om skolan, som elever skriver på det sociala mediet twitter under hashtagen Björklundsskola. Det handlar mycket om att elever tycker att betygssystemet är orättvist, att skolan skapar ångest och dödar elevernas kreativitet.

Det här kommenterade utbildningsminister Jan Björklund i dag, vid ett skolbesök i Kalmar och Jan Björklund sa att han inte tror på de eleverna som skrivit att kreativiteten försvinner i skola.

– Det tror jag inte ett ögonblick på, utan skolan utvecklar kreativiteten, men ...

Du tror inte på det då? Det är ju deras bild.

– Jo, men det betyder ju inte att det måste vara sant, just det inlägget du refererar till har jag inte läst men däremot huvuddelen av inläggen går ju ut på att det är för höga krav i skolan och jag delar inte alls den uppfattningen, på många håll är det för låga krav i skolan säger Jan Björklund.

Det började för några dagar sedan när gymnasieeleven Olivia Jonson i Stockholm skrev på twitter och frågade efter andra elevers erfarenheter och upplevelser om skolan. Nu har över 4 000 berättelser och debattinlägg kommit, under hashtagen Björklundsskola.

En del handlar om ångest och att inte räcka till.

Flera politiska partier har i dag försökt fånga in elevrösterna. Socialdemokraternas valstrateg Jan Larsson uppmanar ungdomarna att engagera sig i partiets skolnätverk allvar punkt nu och Miljöpartiet skriver att språkröret Gustav Fridolin vill träffa eleverna som pratar skola och bjuder in dem till riksdagen för ett möte i februari.

Vad vill då du säga om att elever har ångest i skolan? De som då säger att det har ångest inför att gå till skolan, det måste ju ändå påverka möjligheterna att ha en bra undervisning om elever har det?

– Då tror jag att det är så här att det finns absolut en viss grupp, ofta tonårsflickor, som sätter på sig själva inte bara de krav som finns i läroplanen utan har enormt höga krav. Man vill ha högsta betyg i det mesta, man har massor av fritidsaktiviteter. Det finns dessutom, man kan diskutera, skönhetsideal och annat som lägger en enorm press på många tonårsflickor. Det är en egen diskussion, den måste vi ta och jag tycker många gånger ska man ta en diskussion både föräldrar och skola med de här ungdomarna att nu behöver vi tagga ner lite. Men det betyder inte att det generellt sett skulle vara för hög kravnivå i svensk skola utan generellt sett är det snarast för låg kravnivå. 

De sociala medierna, twitter och andra forum, gör ju att eleverna har en aktiv plats i diskussionen, vad tycker du om det?
– Det är bra!

Ser du att inflytandet i skolan också borde vara större? Du har ju avskaffat en del av det inflytande eleverna hade tidigare.

– Jag tycker att det är läraren som ska bestämma i klassrummet, jag tycker att man ska lyssna på eleverna, men att det är läraren som ska bestämma. Och jag tycker att Sverige var helt fel ute när den röd-gröna regeringen införde till exempel elevstyrelser på gymnasiet där eleverna har majoritet, där de skulle kunna rösta ned lärarna och rektorn om hur skolan ska organiseras, det är helt fel tänkt, säger Jan Björklund.