OS-sponsorer i möte om mänskliga rättigheter

1:59 min

Nordea, som är en av Sveriges Olympiska Kommittés sponsorer, har kallat övriga huvudsponsorer och SOK till ett möte om mänskliga rättigheter apropå vinter-OS som inleds i Sotji i Ryssland om två veckor.

– Kan vi på något vis tillsammans med SOK påverka IOK, Internationella Olympiska Kommittén, genom att få upp en debatt om de här frågorna? I den bästa av världar skulle den leda till att man verkligen la in mänskliga rättigheter som en aspekt när man lägger OS i framtiden, säger Tomas Björklund, sponsringschef på Nordea.

Sedan 2012 har SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, fördubblat intäkterna från sponsorer från cirka 40 till 80 miljoner kronor per år. Huvudsponsorerna är Nordea, Vattenfall och ATG. Nordea som bidrar med garantibeloppet 7,5 miljon om året till svenska idrottare hoppas att parterna efter mötet kan göra ett gemensamt uttalande.

I en rapport från Swedwatch kritiseras sponsorerna och SOK för att inte ta ansvar för att rättigheter som organisations- och yttrandefrihet kommer att kränkas vid vinter-OS i Sotji.

Nordeas sponsringschef Tomas Björklund ser en risk att banken förknippas med fel saker.

– Det finns en viss risk, men jag hoppas att folk förstår att det är Sveriges Olympiska Kommitté vi stöttar och att vi inte har någon som helst påverkan på var man lägger ett OS.

Kan mänskliga rättigheter vägas in mer när ni tänker framåt om ni ska vara med i det här eller inte?

– Ja, det kan det naturligtvis. Men återigen så är vår grundinställning att vi stöttar svenska idrottare och SOK, säger han.

Enligt varumärkesexperten Niklas Turner Olovzon på kommunikationsbyrån Passion Lab är OS ändå en av de starkaste symboler ett företag kan skaffa genom sponsring.

– Det kan absolut finnas risker om det kommer att handla mycket om politiska frågor. Men jag tror att OS övervinner enskilda arrangörsländers politik.