Manifestation mot busstaxor

1:24 min

I dag hölls en manifestation i Uppsala mot förslaget att höja busspriset med 50 procent per månad för dem som åker korta resor inom stadstrafiken och som åker ofta.

Det var Vänsterpartiet som anordnade manifestationen, och partiet fick också stöd av organisationen planka.nu, som kräver gratis kollektivtrafik i Sverige. Talesman för organisationen är Christian Tengblad:
– Vi vill stödja kollektivtrafikanter var man än befinner sig i landet. Därför har vi bestämt oss för att göra en manifestation genom att massplanka på SL/UL-pendeln.

Emma Wallrup, Vänsterpartiet:

– Vi visar här att vi är det enda partiet som motsätter oss förslaget i kollektivtrafiknämnden, och vi hoppas att fler partier ansluter sig till oss.

Hur stort bedömer du att motståndet är mot förslaget?

– Det är väldigt stort. Folk står i kö när vi samlar in namn, förslaget upprör väldigt många. Och det är inte konstigt med en femtioprocentig höjning, dessutom i klimatorostider när vi borde satsa på kollektivtrafiken och sänka priserna.

Initiativtagaren till ett upprop på Facebook mot förslaget Karolina Johansson talade på torget och tackade till applåder för det stöd som hennes upprop fått.

– Det är inte rimligt att vi som åker i stadstrafiken ska betala så mycket, sa hon.