Hans Blix: Väldigt lite att säga till om i Nato

1:47 min

Hans Blix och ytterligare två före detta svenska toppdiplomater skriver i dag på DN-debatt att ett svenskt medlemskap i försvarsorganisationen Nato skulle skapa misstro i Ryssland och öka de politiska klyftorna.

Blix, som tidigare var chef för atomenenergiorganet IAEA och för FN:s vapeninspektörer i Irak, tycker att Natoförespråkarna fokuserar för mycket på det militära.

– Man diskuterar uteslutande den militära säkerheten men säkerhetspolitiken börjar med de diplomatiska relationerna. En svensk anslutning, och ännu mer en finsk anslutning skulle göra ryssarna mer oroliga, säger Hans Blix.

Ett Nato som kryper närmare Ryssland skulle inte gynna Sverige, tror Hans Blix. Trots de ryska militärövningarna nära svenskt territorium är han mer orolig för vad ett Natomedlemsskap skulle kunna ställa till med än för att Ryssland skulle attackera Sverige.

Blix har skrivit debattartikeln tillsammans med Rolf Ekéus, före detta chef för FN:s Irakkomission och Sven Hirdman som varit statssekreterare i försvarsdepartmentet och ambassadör i Moskva.

De tycker sig ha märkt ett ökat engagemang i svenska medier bland Natoförespråkare på sistone. I Riksdagen är det bara Folkpartiet som aktivt driver frågan. Men till skillnad från sina partikamrater tror Blix att Sverige har större makt utanför Nato.

Vi skulle ha väldigt lite att säga till om. Vi skulle bara ställa in oss i ledet. Nu kan vi fortfarande ha en egen röst, kanske inte så kraftfull men i alla fall en egen röst, säger han.

Blix tar som exempel att Sverige skulle få det svårt att på ett trovärdigt sätt propagera mot kärnvapen om landet ingick i en organisation med egna kärnvapen. Han påpekar också att Natos bäst-före datum som stabilisator i Europa har passerats.

– Nato hade en viktig funktion att skydda mot ett expansivt kommunistiskt välde, men det har de inte i dag, säger Hans Blix.