Nyckelhålsmärkt mat blir nyttigare

2:02 min

Nyckelhålsmärkta matvaror ska bli ännu hälsosammare. Livsmedelsverket har tagit fram ett förslag till strängare regler för märkningen, och det handlar framför allt om mindre salt och socker och mer fibrer och nyttiga fetter.

– Genom att välja nyckelhålet kommer man att få mindre salt, och man kommer också att få mer fullkorn och mindre socker, så det kommer att bli ännu nyttigare att välja nyckelhålsmärkt, säger Annette Jansson på Livsmedelsverket.

Sedan 1989 har det lilla gröna nyckelhålet på mat signalerat att det är ett hälsosamt alternativ. Och nu ska kraven skärpas enligt Livsmedelsverkets förslag, som skickats ut på remiss.

Lotta Frost står vid entrén till en matbutik i Stockholm. Hon köper ibland nyckelhålsmärkta produkter.

– Det låter positivt, säger hon.

 Brukar du tänka på att maten ska vara hälsosam?

– Ja,  jag är inte renlärig men jag är medveten om det och försöker köpa KRAV-märkta bananer och jag vill att det ska vara bra mat man äter, säger

För att bli nyckelhålsmärkt framöver måste maten innehålla mer fibrer, mindre socker och mer av den rätta sortens fetter - alltså de omättade. Men allra viktigast är kanske saltet. Svenskarna äter alldeles för mycket och här skärps kraven ordentligt, säger dietisten Annette Jansson på Livsmedelsverket.

– Vi äter dubbelt så mycket salt i Sverige som rekommendationen säger. Det kommer från produkter vi köper i butiken; bröd, ost och charkprodukter och även en hel del färdigrätter innehåller mycket salt.

Mer än 2500 produkter är nyckelhålsmärkta och nu vill man ta in nya sorter i märkningen, säger Anette Jansson på Livsmedelsverket.

– Glutenfritt, till exempel bröd eller pasta kan också bli nyckelhålsmärkta. Laktosfritt har inte heller kunnat nyckelhålsmärkas tidigare, så det är också nya grupper.

Oförpackad mat, som bröd från små bagerier eller butiksbakat kommer också att kunna få en nyckelhålssymbol enligt förslaget. Samtidigt tas smaksatt yoghurt bort - där har fabrikanterna inte fått ned sockermängden tillräckligt.

– Där har vi försökt få industrin att produktutveckla mot att använda mindre socker. Det har inte blivit så och därför tar vi bort den för att visa för konsumenten att yoghurt som inte är smaksatt är ett bättre val.

Fredrik Druvefors har just handlat. För honom är inte en särskild märkning av maten viktig. 

– Nej, inte så att jag väljer det. Jag vet ungefär vad man bör äta ändå, och då kan man ta sådant som man tror är nyttigt eller så tar man sådant som är onyttigt bara för att det är gott, säger Fredrik Druvefors.