FN kritiserar Grekland efter flyktingars död

2:33 min

Nio barn och tre kvinnor drunknade när en båt med flyktingar på väg till Grekland bogserades tillbaka mot Turkiet av den grekiska kustbevakningen förra veckan. FN:s flyktingorgan UNHCR riktar nu skarp kritik mot grekiska myndigheter. Ehsanullah Safi är en av de överlevande, som på sin väg till Sverige förlorade sin fru och fyra barn.

– Det var små barn på båten, mellan ett och tio år, och de blev dödade, vem gör så? säger 38-åriga Ehsanullah Safi från Afghanistan efter en minnesceremoni för de 12 offren i en moské i Peristeri utanför Aten.

Ehsanullah Safi berättar att motorn på den lilla träbåten med 28 människor från Afghanistan och Syrien ombord gick sönder bara 100 meter från den grekiska ön Farmakonisi. Efter några minuter kom kustbevakningen, men istället för att hjälpa flyktingarna i land bogserades båten tillbaka mot Turkiet, berättar han.

– De kör med full gas mot Turkiet och den höga hastigheten gör att båten börjar ta in vatten, berättar Ehsanullah Safi.

Men den våldsamma bogseringen fortsätter. I båtens lilla hytt sitter flera barn och kvinnor som sjunker med båten och drunknar. Enligt Ehsananullah Safi lyckades de 16 överlevande ta sig ombord på kustbevakningens båt när personalen blev upptagen med att släcka en brand i motorn. 

FN:s flyktingorgan UNHCR som träffade de överlevande i fredags har reagerat kraftigt på uppgifterna och organisationen kräver nu säkra vägar in i Europa. Ketty Kehayioylou är talesperson för UNHCR i Aten.

– Vi måste övergå från att skydda gränser till att skydda mänskligt liv, säger Ketty Kehayioylou.

Att myndigheter fysiskt tvingar tillbaka flyktingar ut ur landets territorium är en metod som kallas push backs och som FN tidigare kritiserat den grekiska regeringen för. I november krävde UNHCR att myndigheterna utreder 23 misstänka fall.

– Vi har fått många vittnesmål under en lång tid om så kallade push backs, så vi har krävt av myndigheterna att olagaliga push backs, i den mån de äger rum, måste upphöra omedelbart, säger Ketty Kehayioylou.

Kustbevakningen förnekar att det är frågan om en push back. Båtresan förra veckan är inte den första som skördat liv när flyktingar försökt ta sig båtvägen mellan Turkiet och Grekland. Under 2013 har 107 dödsfall dokumenterats av mänskliga rättighetsorganisationer. Och mörkertalet kan vara stort.

Ehsanullah Safi berättar att målet med familjens flykt egentligen var Sverige, men nu vet han inte vad han ska göra.

– Jag önskar att det var jag som dött och inte barnen, Det enda jag kan tänka på nu är att få hjälp att bärga båten så jag kan få begrava min familj, säger Ehsanullah Safi.

Han och de andra överlevande har nu 30 dagar på sig att lämna Grekland eller söka asyl.

– De behandlade oss inte ens som djur, djur behandlas med mer respekt än vi gjorde där ute på vattnet, säger Ehsanullah Safi.