Protesterna sprider sig i Ukraina

1:54 min

Oppositionsaktivister i Ukraina gjorde i dag försök att inta myndighetsbyggnader också i östra delarna av landet. Sedan oroligheterna började sprida sig utanför Kiev har de ockuperat bland annat guvernörshögkvarter i elva städer, nästan uteslutande i västra Ukraina.

En stor folkmassa försökte i dag storma stadshuset i staden Zaporizhzhia i sydöstra delen av Ukraina. Tumult uppstod, men där lyckades polisen sedan tränga tillbaka protestaktivisterna. Också i den stora industristaden Dnipropetrovsk och i Odessa vid Svarta Havet gjordes försök att inta myndighetsbyggnader.

I staden Sumy däremot lyckades oppositionsdemonstranterna att ockupera en offentlig byggnad och där proklamerade de ett Folkets Fullmäktige. De här städerna ligger i det mer ryskorienterade östra Ukraina där det hittills varit litet av protester. Här var istället stödet för president Janukovitj stort i det senaste valet och han kommer själv från den här delen av landet.

Men oppositionsrörelsen försöker nu alltså sprida sina protester också dit. I västra Ukraina har det gått bättre för dem. De senaste dagarna har de intagit de lokala eller regionala administrationerna i runt tio städer. I den största av dem, Lviv vid polska gränsen, beslöt oppositionsledamöterna i helgen att skapa ett separat fullmäktige vid sidan om den traditionella statliga maktstrukturen.

Att protesterna på allvar börjat sprida sig utanför Kiev kan vara ett skäl till att president Janukovitj plötsligt börjat visa kompromissvilja gentemot oppositionen. Den har sitt största stöd just i västra Ukraina där också nationalistiska rörelser är starka.

I östra Ukraina däremot har en del fullmäktige krävt att myndigheterna i Kiev ska slå ner hårt på demonstranterna i huvudstaden. En del bedömare fruktar att motsättningarna mellan de två landshalvorna kan bli så stora att det blir svårt att överbrygga dem när den nuvarande krisen är över.