Snowden intervjuad från gömstället i Ryssland

2:04 min

Sent i går kväll sändes den första tv-intervjun med den amerikanske före detta NSA-medarbetaren Edward Snowden från hans gömställe i Ryssland. I intervjun med den tyska tv-stationen NDR anklagade han bland annat USA för industrispionage.

Men Snowden sade också att han är intresserad av att diskutera en lösning av sin situation med den amerikanska regeringen.

– Jag skulle välkomna att få ett tillfälle att diskutera hur vi kan lösa den här situationen på ett sätt som gynnar alla parter.

Det sa den 30-årige Edward Snowden i intervjun med tyska NDR. Senare förtydligade hans juridiska rådgivare önskemålet genom att säga att Snowden är beredd att inleda förhandlingar med det amerikanska justitieministeriet om att återvända till USA, men bara om han får garantier för att han benådas.

Snowden kritiserade i intervjun i tysk tv också den amerikanske presidenten Barack Obama som sagt att Snowden borde komma hem och med stöd av en advokat försvara sig i en amerikansk domstol. Snowden sa att att det som Obama erbjöd bara skulle bli en skådeprocess helt utan rättssäkerhet, en showtrial.

Den halvtimmelånga intervjun gjordes på hemlig ort i Ryssland. Snowden, klädd i vit skjorta och svarta byxor, verkade koncentrerad men ändå avslappnad. Han sa att han sover gott om nätterna, trots anspänningen.

Han sa att han bestämt sig för att ge ut NSA-dokumenten om hur USA övervakat världens datatrafik till utvalda journalister när han på TV sett den dåvarande NSA-chefen - som Snowden uppfattade det - ljuga om myndighetens verksamhet i ett förhör i den amerikanska kongressen.

Men Snowden sa också han inte längre sitter på några fler dokument utan att han gett allt han hade till journalister och att han inte har något inflytande över hur medierna presenterar de dokument de fått av honom.

Enligt Snowden råder det heller ingen tvekan om att USA genom NSA bedriver industrispionage, och att han har en allvarligt hotbild mot sig. Han sa att - vad han kallade -  amerikanska statstjänstemän i intervjuer på en amerikanska internetsidan Buzzfeed sagt att de gärna skulle vilja döda honom.

Snowden menade också att det är osannolikt att USA bara skulle ha avlyssnat Angela Merkel av tyska toppolitiker.