Byggandet av vindkraftverk förändrar arbetssättet för sameby

1:40 min

Byggandet av vindkraftverk gör att Östra Kikkejaur får börja jobba på andra sätt i trakten kring Markbygden.

Samebyn har kommit överens med vindkraftföretaget för flera år sedan och nu fortsätter byggandet som kommer att göra att arbetssättet förändras.

- Det medför en förändring av arbetet och driften mot hur vi är vana att göra. Vi har en tid framför oss där vi får lära oss nya saker, att vi får vara öppna för nya saker, öppna för förändringar helt enkelt. Det säger Patrik Lundgren, renägare i Östra Kikkejaur.

Markbygden Vindkraft AB har hittills byggt 36 vindkraftverk på Skoberget och konsekvenserna är inte märkbara, men de kommer att märkes när alla 1100 planlagda vindsnurror sätts upp, säger Patrik Lundgren.

- Det är svårt att säga och dra slutsatser hur det har påverkat. Vi ser ju att det är mycket folk i rörelse, det bryts vägar och det är ganska stora aktivitet i området. Det kommer bara att öka framöver, säger  Patrik Lundgren.

Markbygdens byaföreningar får 10 000 kr i ersättning för varje vindsnurra per år, Östra Kikkejaur samebys ersättning hålls hemlig.

Det är på skogssamebyn Östra Kikkejaus vinterbetesmarker som de bygger vindkraftverken. Patrik Lundgren berättar att byggandet ger många negativa konsekvenser för samebyn, bland annat det att markerna krymper när man bygger vägar och renhjorden därför splittras. Detta blir merarbete för renägarna men Patrik Lundgren hoppas på att ersättningen ska täcka merkostnaderna.

- Vår bedömning är att vi ska kunna hantera situationen med den överenskommelsen som är gjort med vindkraftsbolaget, säger Patrik Lundgren.

Reporter Johnny Skoglund

.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio