STOCKHOLM

Gruvbransch i medvind - men intresseorganisation ser stora utmaningar

Det finns stora utmaningar för framtidens gruvbransch – både när det gäller långsiktig hållbarhet och lokal acceptans för gruvor.
Det säger Lennart Gustavsson, ordförande för intresseorganisationen Georange, som i dagarna arrangerar framtidens gruv- och mineraldagar i Stockholm.
- Det är svårt att genomföra ett gruvprojekt mot folkets vilja, säger Gustavsson.

Det är en gruvbransch i medvind som träffas för framtidens gruv- och mineraldagar som idag inleds på Grand hotel i Stockholm.

De stora gruvjättarna LKAB och Boliden fortsätter att presentera miljardvinster, den totala produktionen slår nya rekord och antalet sysselsatta är fler än på 20 år.

Branschorganisationen Svemin spår dessutom att malmproduktionen kan trefaldigas fram till 2025 och antalet sysselsatta kan öka med upp till 55 000 personer.  

SGU tror att antalet gruvor i Sverige fram till 2020 kan fördubblas från dagens 16. 

För att detta ska bli verklighet krävs dock god tillgång på arbetskraft och infrastruktur samt effektivare tillståndsprocesser menar Svemin.
Men Lennart Gustavsson tar denna prognos med en nypa salt.

-   Min personliga bedömning är att den är överdriven. Vi kommer att basera svensk gruvindustri på effektivisering, rationalisering och automatisering. Sysselsättningseffekten blir störst i ringarna runt ekonomin, för konsultföretag i Umeå eller andra företag i Stockholm kopplade till svensk basindustri, säger Lennart Gustavsson.

Lennart Gustavsson menar ändå att gruvbranschen går en ljus framtid till mötes – men den stora utmaningen är att skapa hållbara gruvprojekt som accepteras av lokalbefolkningen.

- Vi måste klara av både en ekologisk och social hållbarhet samtidigt som vi har ekonomi. Vi måste klara av tre bollar i luften samtidigt, men ibland bollar vi bara med en boll i taget , säger Gustavsson.

En rad stora framtida gruvprojekt har presenteras de senaste åren – järnmalmsgruva i Gállok, nickelgruva i Rönnbäcken-Raavrjohke, koppar-zink i Stekenjokk-Stihke, kalkbrott på Gotland, sällsynta mineraler vid Vättern samt flera nya gruvprojekt runt Kiruna.

Gemensamt för dessa är en stark folklig motopinion, som gruvföretagen har hanterat på olika sätt.
- Det är svårt att genomföra ett gruvprojekt mot folkets vilja. Det betyder inte att man ska vara älskad av alla men acceptansen måste finnas, säger Lennart Gustavsson.

Har gruvföretagen tagits på sängen av motståndet?
- Det vet jag inte men man har inte haft någon strategi för detta. En del av konflikerna har uppstått där vi fått in nya aktörer. Man hör ganska lite motstånd kring LKABs och Bolidens verksamheter. Det är gamla aktörer som är vana vid samexistens, säger Gustavsson.

I eftermiddag inleds framtidens gruv- och mineraldagar med tal av miljöminister Lena Ek och efterföljande paneldiskussioner med direktörerna för LKAB, Boliden och Northland samt förra centerledaren Maud Olofsson, som numera är styrelseledamot i LKAB.
Men dessa diskussioner är inte öppen för media.

På tisdag och onsdag öppnas seminariet och en eftermiddag ska ägnas åt markanvändningsfrågan, där bland annat Jan Rannerud, ordförande för Malå sameby och Håkan Jonsson, styrelseordförande för Sametinget håller anförande.

Jörgen Heikki
jorgen.heikki@sverigesradio.se


 
  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio