Så kollar du om grannen dömts för ett brott

7:13 min

I dag lanseras en sajt där man mot betalning kan kolla upp personer som dömts för ett brott och då ladda ner domen. Kristoffer Johansson från KRIS och Pontus Ljunggren från sajten Lexbase gästar i dag P3 Nyheter med Sjödell för att prata om tjänsten.

– Jag tycker att den här tjänsten är fruktansvärd. Människor som har dömts och avtjänat sina straff vill bara komma tillbaka till samhället. Många jag träffar i mitt arbete sliter redan med att bli av med sitt förflutna och det här gör ju det arbetet svårare, säger Kristoffer Johansson från KRIS.

Pontus Ljunggren arbetar på sajten Lexbase.

– Vår tjänst dömer ju ingen utan sammanställer bara informationen. Och de domar som vi har i vår tjänst finns redan som offentliga handlingar så det är ju inga nya dokument. I synnerhet är det ju företag som vill kolla upp eventuella nyanställda och det vi gör är att göra den processen enkel.

Pontus Ljungren menar att det finns många tillfällen när även privatpersoner vill få fram information om personer.

– Vi tror att många kan ha användning av tjänsten när till exempel någon ska hyra ut en lägenhet eller så och då vill kolla upp personer. Sen finns också en möjlig brottsprovokativ funktion eftersom personer kanske inte vill finnas med i registret och därför överväger att lämna den kriminella banan.

Men Kristoffer Johansson tror inte att tjänsten har en brottspreventiv funktion.

– De som begår brott bryr sig inte om huruvida information ligger ute på nätet. Det är snarare när man försöker avsluta sin kriminella bana som det blir problem att domar ligger så lättilgängligt på nätet.