Ungern: Erkänner delaktighet i förintelsen

1:36 min

Den ungerske presidenten Janos Ader erkände i går den ungerska befolkningens delaktighet i mordet på nästan en halv miljon ungerska judar.

I går förmiddag meddelade den internationellt erkände förintelseforskaren Randolph Abraham att han lämnar tillbaka en hedersbetygelse han fått av den ungerska staten, med motiveringen att den sittande ungerska regeringen skriver om historien när de försöker rentvå det ungerska folket från skuld i förintelsen. Efter att nyheten om Abrahams protest kom ut publicerades det tal som Ungerns president Janos Ader håller i dag på minnesdagen för förintelsens offer.

I talet sägs uttryckligen att den tyska ockupationsmakten tillsammans med Ungerska fascister sände nästan en halv miljon judar till koncentrationslägren.

Den sittande regeringen, med premiärminister Victor Orban i spetsen, har de senaste åren ofta uttalat sig mot antisemitism och mot högernationalistiska och främlingsfientliga Jobbiks politik, men i princip aldrig talat om den ungerska skulden, eller om de ungerska antisemitiska lagarna som fanns i samhället långt före den tyska ockupationen, något som man inte heller upplyses om på historiska utställningar i Budapest.

Kritiker till den ungerska regeringen säger att både presidenten Aders och premiärminister Orbans olika utspel till stöd för den judiska befolkningen snarare är riktade till en internationell publik än en inhemsk. Även om man lovordar initiativet att göra 2014 till ett minnesår för förintelsens offer i Ungern.

Kontroverserna växer just nu när regeringen meddelat att man ska avtäcka ett monument till minne av de som föll offer för tyskarna under andra världskriget - ett monument som flera människorättsorganisationer och judiska grupper ser som ytterligare ett sätt att rikta skulden från den egna nationen.