Polisen försvarade sig i misshandelsrättegång

0:28 min

Polisen som misstänks ha använt för mycket våld mot en berusad man försvarade sig i rätten.  "Man ska slå, slå och slå tills man får en effekt", sa hon.

Ingripandet i centrala Stockholm i somras fångades på film av ett vittne. Klippet spelades upp på stora skärmar i salen under den välbesökta rättegången på måndagen. Där syns hur polisen låter hunden gå till attack och hur hon slår upprepade gånger på mannen. Åklagaren Mats Åhlund beskriver det hela som ett "massivt övervåld".

Före ingripandet ska mannen, som själv inget minns, ha slagit andra personer och tagit sönder en fönsterruta, vilket han också åtalats för. 

– När jag stannar polisbilen går han fram och slår hårt i rutan. Då inser jag att den här mannen är aggressiv, utåtagerande och labil, säger kvinnan.

Den åtalade polisen hade inga kollegor med sig och kände sig hotad - "en djup obehagskänsla" - av mannen som säger att han har sprängmedel på sig. I rätten beskriver hon hur hon höjer batongen och får hunden att skälla, men utan reaktion. 

– Samtidigt ser jag hur hela hans ansiktsuttryck förändras, hur han spänner käkarna. Det där har jag förstått betyder att han ska flyga på mig. Jag har sett andra med det uttrycket helt explodera, säger hon.

Men mannen attackerar inte polisen. Istället blir han biten av hunden och slagen över tio gånger.

Kvinnan tycker att hon har gjort som hon blivit lärd. Om slagen inte får avsedd effekt, att mannen ger upp, måste man fortsätta slå. 

– Det händer ingenting, han säger inte aj, han känner ingenting, sa hon.

Försvaret hävdar till och med att kvinnan borde ha slagit hårdare, vilket en expert på självskydd var kallad för att intyga. Att hon slår för löst gör att hon tvingas slå fler gånger. 

– Meningen är att det ska göra så ont att man ger upp, och det lyckas hon inte med, säger Johan Eriksson, kvinnans advokat.