Kritik mot stadsomvandling i Umeå

2:30 min

I helgen invigs kulturhuvudstadsåret i Umeå. Samtidig som det pågår en stor stadsomvandling. Men många ställer sig kritiska till byggena. Serietecknaren Armita Ghazinezam är en av dem.

- "Men du Lennart, hennes hjärta slår ju hur fint som helst". Och då ser man där på monitorn, hjärtmonitorn bredvid att hjärtat slår väldigt fint och jämt. Och då svarar då den andra läkaren: Äsch då, ge hit det nya. Det visar lite hur man valt att göra en transplantation av...jag tänker främst då på stadsbiblioteket när jag gjorde den här, säger Armita Ghazinezam.

Ett fungerande hjärta som byts ut till ett helt nytt som liknar symbolen för Umeå2014, kulturhuvudstadsåret. Stadsbiblioteket ska flytta in i det nya kulturhuset Väven när det står klart fast många Umebor tycker att det är bra där är nu. Det här är en av många ombyggnationer som pågår just nu och som har väckt protester. Väven är ett exempel.

- Är det viktigt att vi har ett stort, flashigt kulturhus eller vill vi att man satsar på den kultur som faktiskt finns i staden och de ideella krafter som faktiskt gör Umeå till Umeå. 

Rikard Eriksson, lektor i kulturgeografi på Umeå Universitet menar att det inte är en direkt koppling mellan ombyggnationerna och kulturhuvudstadsåret. Men tittar man på studier som gjorts på tidigare års kulturhuvudstadsstäder så har används ofta utmärkelsen till att motivera en snabb omvandling av staden. Det blir en språngbräda för att kunna nå mål som att öka invånarantalet och att locka turister till staden.

- Man satsar väldigt mycket resurser för att bli attraktiv för människor som inte bor i kommunen. Man vill locka hit turister, man vill locka hit nya människor, nya invånare och man vill locka hit investeringar. Men att man bortser från de lokala behoven väldigt mycket, säger Rikard Eriksson.

Marie-Louise Rönnmark, kommunalråd i Umeå, menar att staden växer och därför måste man genomgå en stadsomvandling - och det är viktigt att skapa fler mötesplatser för kultur, som Väven.

- Det lokala kulturlivet har alltid gynnats av att vi har gjort de här förändringarna. Det hör kommer bli en ytterligen smältdegel för konsten och kulturen i Umeå. En mötesplats, säger hon.

- Det finns en risk när man försöker städa kulturen, när man försöker visa upp den här... Ja, en fin bild utåt att man riskerar att kväva det som redan finns där, säger Rikard Eriksson.

- Klart att man måste ha fler mötesplatser och det här är också en mötesplats av många andra. Klart att man kommer gynnas av det, säger Marie-Louise Rönnmark.