En man i Göteborg frias för våldtäkt på en full kvinna

1:30 min

En 21-årig kvinna menar att hon blev våldtagen av en 46-årig man när hon var full. Men domstolen säger att mannen inte förstod hur full kvinnan var och därför slipper han att straffas. Klicka på texten om du vill läsa mer!

I höstas träffades mannen och kvinnan på en restaurang i centrala Göteborg. Kvinnan hade druckit både öl och vin. Sedan gick de hem till mannen. På vägen dit var kvinnan så full att hon ramlade och låg kvar en stund på gatan utanför restaurangen.

Kvinnan minns inte sexet
Hemma hos mannen drack kvinnan en till öl och de såg på film. Det sista kvinnan minns är att hon var så full att hon somnade med kläderna på. När kvinnan vaknar dagen därpå förstår hon att hon har haft sex. Men hon minns inte vad som har hänt.

Vårdpersonal har efteråt räknat ut att kvinnan troligen hade 2 promille alkohol i blodet den här natten. 2 promille är ganska mycket.

Om någon är så berusad att personen inte kan säga nej till sex då är det fel att ha sex med den personen. Enligt lagen ska det då räknas som våldtäkt. Men domstolen menar att mannen kanske aldrig förstod hur pass full kvinnan var. Därför kan han inte dömas för våldtäkt.

Mannen och kvinnan säger olika saker
Mannen själv säger att kvinnan var full på restaurangen men att hon verkade ha blivit nyktrare när de kom hem till hans lägenhet. Mannen säger också att kvinnan var vaken och var aktiv när de hade sex med varandra.

Men kvinnan menar alltså att hon var full och sov då mannen hade sex med henne.