2014-01-28

Helena Wessman ny konserthuschef för Berwaldhallen

Helena Wessman, nu vd och konstnärlig chef för Göteborgs symfoniker, är utsedd av Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio, till ny konserthuschef för Berwaldhallen med Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören.

– Utifrån sin bakgrund som professionell musiker har Helena Wessman skaffat sig en gedigen chefserfarenhet. Hon är van att driva utvecklingsarbete i en stor organisation och att fatta konstnärliga beslut, och hon har visat en stark vilja till utveckling och samverkan, säger Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio.

­­– Helena är ett välkänt namn i kultursverige och har gjort stora och goda avtryck inom många olika institutioner, och det är med stor glädje vi hälsar henne välkommen till Sveriges Radio, avslutar Cilla Benkö.  

– Jag känner mig glad och hedrad över att ha fått det här uppdraget och ser stora möjligheter med att arbeta med Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören inom ramen för public service-uppdraget. Det är två väldigt fina ensembler vars chefdirigenter Daniel Harding och Peter Dijkstra har mycket spännande idéer om hur musiken kan ges vidare spridning. Jag ser verkligen fram emot att samarbeta med dem och övrig personal i Berwaldhallen. Samtidigt är det smärtsamt att lämna Göteborgs Symfonikers alla medarbetare. Vi har haft det bästa tänkbara samarbete och jag kommer att sakna dem mycket, säger Helena Wessman.

­­­­– Med Helena Wessman får Berwaldhallen och Sveriges Radio en erfaren och samtidigt modern ledare med mycket god kommunikativ förmåga, stor värme och stark konstnärlig drivkraft. Vi ser verkligen fram emot att få arbeta tillsammans med Helena, säger Anna-Karin Larsson, områdechef SR Musik.

Helena Wessman tillträder sin tjänst den 1 augusti 2014.

Helena Wessman

Helena Wessman har varit anställd musiker (trombonist) vid Regionmusiken i Linköping och Musik i Uppland, programledare för Opp Amaryllis och Entré i P2. Hon har varit informationschef och biträdande direktör för Västmanlandsmusiken, rektor för Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet 2007–2009 och vd och konstnärlig chef för Göteborgs Symfoniker sedan 2009. Helena Wessman sitter i flera styrelser, bland annat för Kungliga Musikhögskolan, Bergens filharmoniska orkester och Svensk scenkonst och är sedan 2012 ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.

Pressbilder:
Helena Wessman. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Bilder från pressträffen finns på följande länk: http://sverigesradio.se/press/bilder/PK_BWH_140128/index.html

Presskontakt:

Eva Sahlin, presschef
eva.sahlin@sverigesradio.se  
070-684 18 52

Peter Smith, pressansvarig Berwaldhallen
peter.smith@sverigesradio.se  
08-784 51 39