Söktjänsten gör det möjligt att söka domar på nätet

En ny söktjänst på nätet har lanserats som bland annat gör det möjligt att se om någon av ens grannar dömts för brott de senaste fem åren.

Förutom att söka på namn eller personnummer ska användaren kunna söka på exempelvis en gatuadress eller ett område. I en karttjänst syns domarna som röda prickar - som sedan ska vara möjliga att ladda ner mot olika betallösningar.

– Precis som en konsument kan kontrollera varor ska privatpersoner kunna kontrollera sina medmänniskor, säger Pontus Ljunggren som är advokat och talesperson för tjänsten. Han tar även upp dejting som ett praktiskt användningsområde.

Enligt de ansvariga för sajten ska det gå att söka efter namn och personer i samtliga svenska domar de senaste fem åren, även om det handlar om en friande dom.

Advokatsamfundet och enskilda jurister är redan öppet starkt kritiska och pekar på en överhängande risk till onödig oro och att folk kan ta lagen i egna händer.

Liknande möjligheter i USA har till exempel föranlett dödligt våld mot tidigare dömda. Yvonne Kjellman som är kassör vid organisationen KRIS, Kriminellas revansch i samhället, är kritisk till att andra ska kunna läsa till exempel hennes domar.

– Har man sonat sitt brott så har man enligt svensk lag, säger hon.