Frågetecken kring personlig assistans

1:32 min

Personliga assistenter som är anställda av Simrishamns kommun har inte fått betalt för hela sin arbetstid. Det menar fackförbundet Kommunal som valt att säga upp de lokala avtal man haft med kommunen. Ikväll ska de personliga assistenterna hålla ett möte med politikerna eftersom man är rädd att den personliga assistansen nu ska läggas ut på entreprenad.

– Vi är på jobbet 24 timmar och vi får betalt för 18,5. På åtta veckor som vi har på vår arbetsplats så blir det 1,5 dygn som vi jobbar gratis, säger Malin Olsson som är personlig assistent i Simrishamn kommun.

Det handlar om att personliga assistenter som är anställda av Simrishamns kommun haft lokala löneavtal som legat under fackförbundet Kommunals centrala avtal. Kommunal har nu sagt upp dessa avtal och begärt att de personliga assistenterna ska få igen pengarna som har blivit i mellanskillnad. Något som socialchef Roland Persson inte tycker är rimligt eftersom Kommunal var med och tecknade de lokala avtalen.

– Ett lokalt kollektivavtal tecknas ju av två parter och den gången när man teckande så var man överens om att detta var ett avtal som var bra både för personal och verksamhet, säger han.

Från Kommunals sida säger man att det lokala avtalet som tecknades var ett misstag och att man inte får teckna avtal som ligger under de centrala. Nu har avtalen alltså sagts upp, men det innebär också att kommunen funderar på att lägga ut assistansen på privata bolag för att inte höja kostnaderna. Något som Malin Olsson och hennes kollegor absolut inte vill och ikväll ska man träffa politikerna i socialnämnden för att försöka påverka.

– Vi är jätterädda att det ska läggas ut på entreprenad. Det vill inte vi, vi vill stanna i kommunen. Vi har ju valt kommunen en gång i tiden av en anledning, att man har ett anställningsskydd, säger hon.