Ask vill ha ny våldtäktsutredning

1:58 min

Moderaterna ansluter sig nu till övriga partier i riksdagen och kommer att stödja förslaget att utreda en samtyckeslag vid sex. Därmed finns en absolut majoritet i riksdagen för att utreda frågan på nytt.

– Jag tycker att det är en bra sak att utreda. Det är så vi för utvecklingen framåt. Vi har utrett frågan om samtycke två gånger. Men om det finns fortsatta oklarheter och en diskussion om det behöver man alltid uppdatera innehållet, säger justitieminister Beatrice Ask (M).

Tills helt nyligen har Moderaterna sagt nej till en ny utredning. Hur kommer det sig att ni ändrat er?
– Man måste väl ta intryck av debatten naturligtvis.

När justitieutskottet möts på torsdag kommer Socialdemokraterna att föreslå att en parlamentarisk kommitté tillsätts för att bland annat titta på en samtyckeslag vid sex.

Moderaterna, som länge hållit fast vid ståndpunkten att en lagändring inte är rätt väg att gå, kan nu gå med på en utredning.

– En utredning som hade syftat till att utvärdera de skärpningar vi gjorde för ett år sedan, det är inte så meningsfullt därför att vi har för få ärenden som prövats. Det som nu diskuteras och föreslås handlar om att titta i det vidare perspektivet, säger Beatrice Ask. 

Så sent som i somras skärptes lagen för våldtäkt i Sverige. Någon lag om att ett uttryckligt samtycke ska krävas för sex blev det däremot inte.

Efter flera aktuella domar, då den misstänkte våldtäktsmannen friats, har debatten tagit fart på nytt.

Om en misstänkt våldtäktsman kan frias av en domstol för att ett nej tolkats som ett ja räcker inte lagen, resonerar förespråkarna.

Partierna i riksdagen har ett efter ett ställt sig bakom kravet att på nytt utreda frågan om en samtyckeslag.

Justitieminister Beatrice Ask har hittills hänvisat till den senaste utredningen och pekat på faran med att för mycket fokus kan hamna på brottsoffret om lagen ändras. Men nu håller hon alltså dörren öppen.

– Det faktum att man öppnar för en utredning innebär att man prövar frågan igen och de nya argument som möjligen dykt upp i diskussionen, säger hon.

Flera friande våldtäktsdomar på senare tid har ifrågasatts och lett till omfattande protester och krav på en lagändring.

För tio dagar hölls en demonstration för ett lagkrav på samtycke ska krävas för sex.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson_lindfelt@sverigesradio.se