Utdrag ur brottsregistret ökar lavinartat

5:06 min

Det har blivit allt vanligare att arbetgivare kräver ett utdrag ur brottsregistret från den som söker ett jobb. Bara under det senaste året har antal utdrag ur registret ökat med fem gånger.

Är det rätt eller fel att be arbetssökande om uttrag ur brottsregistret? Tyck till här!

Allt fler som söker jobb krävs på utdrag från brottsregistret. Enligt Dagens Nyheter idag har antalet utdrag per år femdubblats de senaste tio åren. Förra året begärdes över 220 000 personer ut sitt utdrag från brottsregistret.

Kristoffer Johansson är ordförande för Unga Kris i Halmstad, Kriminellas revanch i samhället och är kritisk till utvecklingen.

– Det leder ju till att vi ökar utanförskapet för en grupp människor som redan står långt utanför samhället. Och ska vi satsa på ett samhälle som verkar för att människor ska kunna sona för sina brott, försvårar vi för dessa individer, säger Kristoffer Johansson på Unga Kris i Halmstad.

Det finns ju särskilda regler för personer som ska jobba med barn och ungdomar, då har arbetsgivaren rätt att kräva utdrag. I andra fall kan inte arbetsgivaren kräva utdrag, men detta görs ändå.

– I dag har vi sett att det har blivit en trend att man även begär detfrån arbetssökande redan från start. Och då stängs ju en hel del människor ute redan innan de ens får chans att söka jobbet, säger Kristoffer Johansson, ordförande för Unga Kris i Halmstad.

Samtidigt lanserades i måndags en sajt där vem som helst snabbt kan få reda på om grannen eller någon annan man är intresserad av, har dömts för något brott de senaste åren.

Skälet är att arbetssökande ger utdrag till arbetsgivare som vill ha sådana, även för jobb där de inte krävs. Efter den kraftiga ökningen tillsatte regeringen i fjol en utredning om registerutdragen. Syftet är att kartlägga varför fler begär utdrag ur belastningsregistret, om det är motiverat och om en lagändring är aktuell. Utredningen ska vara klar i april.

– Det är viktigt att det inte överutnyttjas, säger arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) till TT.

LO är upprört över utvecklingen och kräver ett förbud. Rättssystemet bygger på att man har sonat sitt brott sedan straffet har tagits.

– Nu har man ingen chans. Det kan till och med vara så att man återgår till brott för att det finns inga andra utvägar, säger Sofie Rehnström, jurist på LO.

Utredningen borde slå fast att bara arbetsgivare som har tillstånd att begära ut uppgifter ska få göra det, tycker LO.

Organisationen Svenskt Näringslivs arbetsrättsjurist Lars Gellner säger att det vore olyckligt om det skulle bli ett förbud för vissa arbetsgivare att undersöka om arbetssökande har begått brott.

– Det är viktigt att den möjligheten finns. En nyanställning är för de allra flesta företagare en stor investering. Företagen måste kunna förvissa sig om att de gör en så bra anställning som möjligt, säger han till DN.