Saras mördade bror listas på Lexbase

1:39 min

Kritiken mot söktjänsten Lexbase har varit hård. Nu kan P3 Nyheter berätta att den dessutom listar döda personer som åtalats för brott.

Söksajten Lexbase, som lägger ut namn och adress på alla som har åtalats de senaste fem åren, har fått utså hård kritik efter lanseringen igår.

P3 Nyheter kan nu berätta att sidan också listar döda personer som åtalats för brott.

Saras bror mördades för över ett år sedan. Men på Lexbase finns han kvar med namn och adress. Dessutom står det att har blivit ett år äldre, som om han levt vidare.

– Man blir ju ledsen. Man försöker sörja att en person är borta, och sen ska de komma med sådana påhopp efteråt. Skitsamma vad den här personen har gjort tidigare i sitt liv. Han finns ju inte längre, och då tycker jag att det ska vara så, säger hon.

Sara visste inte om att hennes bror tidigare hade åtalats, och hon är nu förbannad på skaparna av sidan som drar upp hans förflutna på nätet:

– Undrar vad de skulle tycka om det hade varit deras anhörig som exempelvis snattat en cola på ICA för fem år sedan, som efter det blivit mördad och sedan uthängd på internet där alla kan se. Det är inte okej, de kan lägga ner sidan på en gång, säger hon.

Det Lexbase gör kan handla om förtal av avliden person, vilket är brottsligt, menar Daniel Westman som är forskare i rättsinformatik på Stockholms Universitet. Även om uppgifter är sanna kan man förtala någon. För det måste finnas ett allmänintresse för publiceringen.

–Men det klart att det är allvarligare om man sprider den här typen av uppgifter om levande personer, säger Daniel Westman.

Datainspektionens chef Kristina Svahn Starrsjö har idag sagt att de vill ändra grundlagen för att hindra den här typen av sidor. De ser också ett problem i att uppgifter blir gamla på sajten. Till exempel att någon annan har flyttat in i en dömd persons hus och får sin bostad listad.

– Det finns dessutom ingen skyldighet för de som tillhandahåller uppgifterna att rädda dem allt eftersom omständigheterna ändrar sig, säger hon.

P3 Nyheter har sökt Lexbase för en kommentar utan resultat. Under eftermiddagen skickade Lexbase ut ett pressmeddelande om att talespersonen och advokaten Pontus Ljunggren hoppat av, eftersom att hans familj blivit mordhotad. Lexbase skriver att de förmedlar offentliga uppgifter på ett lagligt sätt för att förhindra brott, något som de anser glömts i den allmänna debatten, och att de tänker fortsätta som planerat.

Sara heter egentligen något annat.