Visumregler hotar ishockey-VM

2:20 min

Ishockey-VM i Vitryssland kan komma att ställas in om inte vitryska myndigheter gör om sina visumregler. I nuläget förhindras nämligen de journalister som ska bevaka turneringen att rapportera om annat än ishockey, om de inte tilldelats ett specialvisum.

– Det här är ju inte i linje med det beslut som låg när de lade grunden för att de tilldelades hockey-VM. Det här är ju en fråga som inte minst vi ifrån Sverige har sett som angelägen, så för oss är det här naturligtvis inte acceptabelt, säger Svenska Ishockeyförbundets ordförande Christer Englund.

När beslutet fattades av Internationella ishockeyförbundet, att ge Vitryssland årets turnering, var ett krav att alla som besöker turneringen ska få göra det utan visum. Nu har alltså Vitryssland svängt i frågan.

Nu krävs ett specialvisum för att rapportera om annat än själva VM-turneringen. Huruvida detta visum är lätt att få utfärdat är ännu oklart, men flera svenska medier förhåller sig kritiska till principen av att behöva ansöka om tillstånd för att rapportera fritt.

Fredrik Olofson är sportchef på TV4, som kommer att sända ishockey-VM.

– Om man behöver ett specialvisum för att rapportera om något som sker utanför det rent sportsliga eller rent matchmässiga tycker jag det innebär en begränsning för våra journalister. Samtidigt så har inte vi som avsikt att bara åka och täcka matcherna under en stor idrottsturnering.

Så ni kommer söka specialtillståndet?

– Vi utgår från att vi ska åka dit och göra vårt jobb. Sedan vad som krävs för att göra det, om det är ett specialvisum och vi tycker att den proceduren är ok, då går vi den vägen. Jag har svårt att se att det landar i det, men det är bitar vi håller på att titta på nu, säger Fredrik Olofson.

Internationella ishockeyförbundets vice ordförande Kolerva Kummola uttalade sig i går i den finska tv kanalen Yle, där han sa att hela turneringen kan ställas in, som yttersta åtgärd - om inte Vitryssland lever upp till de krav som ställdes från början. Men han varken hoppas eller tror det blir så.

Svenska ishockeyförbundets ordförande Christer Englund ställer sig bakom Kummolas bedömning, och säger att de kommer driva den linjen i kommande möten med internationella ishockeyförbundet.

– Vi får avvakta och se vad de diskussioner som självklart kommer föras med Vitryssland i den här frågan kommer leda till, säger Englund.

Kan jag tolka dig som att ni kan tänka er att ställa er bakom ett beslut att ställa in hela turneringen?

– Ja, det är klart. Förutsatt att de inte vill leva upp till de här förutsättningar kommer vi självklart stödja en sådan fråga, svarar Englund.