Stor e-bokshearing ska lösa e-boksmarknaden

2:12 min

Idag håller Svenska förläggareföreningen en hearing i Stockholm för att ta ett större grepp i e-boks-frågan. Det handlar bland annat om att ta ett steg vidare för att lösa frågan om hur biblioteken ska kunna låna ut e-böcker utan att slå i sina budgettak, och utan att slå undan benen för framväxten av en kommersiell e-boks-marknad.

Bland annat tycker Förläggareföreningens vd Kristina Ahlinder att biblioteken måste betala mer för e-böckerna.

- Biblioteken har en väldigt, väldigt viktigt roll i samhället, men anledning till att bibliotek och marknad har fungerat så bra i den analoga tryckta världen är för att det finns en balans, säger Kristina Ahlinder.

Den balansen finns inte när det gäller e-böckerna fortsätter Kristina Ahlinder. Om det går ett utlån på varje köpt tryckt bok så går det 8-9 utlån på varje köpt e-bok, enligt Ahlinder, och det är framför allt biblioteken som köper e-böckerna, säger hon:

- Så det går inte att fortsätta att sälja e-böcker till biblioteken till ett underpris - det är för lågt pris helt enkelt.

Samtidigt blir e-boksutlåningen bara dyrare för biblioteken, i takt med att den ökar och på grund av det nuvarande systemet, men diskussion pågår om hur ett nytt system som alla tjänar på skulle kunna se ut.

Biblioteken vill ha tillgång till alla titlar och kunna planera sina utgifter. Det kallas på branschspråk för ett accessbaserat system och det har man testat i Danmark i ett par år.

Projektet E-reolen blev snabbt populärt bland låntagarna, men e-boks-marknaden växte ingenting, berättar en av hearingens talare chefen för den danska förläggareföreningen Christine Bødtcher-Hansen. Efter omförhandlingar har Danmark nu två system som låntagarna kan välja mellan; E-reolen som fortsätter att vara accessbaserat med titlar från mindre och medelstora förlag och så Ebib som samlar titlar från alla stora förlag i ett licensbaserat system.

I det senare finns det så kallade friktioner inbyggda vilket bland annat innebär att man som låntagare kan behöva köa för böcker. Att utveckla friktioner för att stödja framväxten av en kommersiell e-bok-marknad tror Christine Bødtcher-Hansen att också biblioteken i det långa loppet kommer att vara intresserade av.

Berit Nygren
berit.nygren@sverigesradio.se

Vi återkommer med en kommentar från bibliotekshåll i vår sändning kl 1807.