"E-boks-hearing blev svaret skyldigt"

1:03 min

Idag har Svenska förläggareföreningen hållit en hearing i Stockholm för att ta ett större grepp i e-boks-frågan. I publiken satt Örjan Hellström, konsulent på Kultur i Väst/regional bibiloteksverksamhet, och han saknade en viss sak.

- Ja, vi kan ju säga att det har ju hänt mycket på e-boksfronten det senaste året. Nu har ju SKL (intresseorganisationen Sveriges kommuner och landsting, reds anm) tagit på sig att vara avtalspart åt kommunerna eller att förhandla åt förlagen. Det är något som alla bibliotek har sett fram emot, och de har tagit fram olika utgångspunkter för de här diskussionerna. Jag hade varit nyfiken just på hur förlagen ser på det här idag, och där har jag inte blivit så mycket klokare, säger Örjan Hellström och fortsätter:

- Vad som däremot har slagit mig är hur mycket den politiska viljan är att ta itu med de här frågorna. Visserligen sägs nu att det här är en fråga mellan parterna som ska avtalas men när kulturutskottets vice ordförande Ulf Nilsson (FP) pratade var det tydligt att det fanns en politisk enighet om bibliotekens viktiga samhällsroll. Det är ett skifte mot hur det lät för ett par år sedan när man då från politiskt håll gärna tog ett steg tillbaka och såg att det här enbart var en avtalsfråga mellan parter. Där har det hänt någonting. Om det sedan borgar för bättre samtal mellan förlag och SKL nu får vi se, men det är en viss ljusning i alla fall.

Och samtalet fortsätter nu ...

- Jajamen.

Berit Nygren
berit.nygren@sverigesradio.se