Toppmöte på Kuba utan kapitalistisk kostym

1:56 min

Ekonomin stod i fokus när veckans toppmöte för Latinamerika och Karibien som hållits på Kuba avslutades i går. Det faktum att USA:s centralbank nu begränsar sina stimulansåtgärder påverkar många länder svårt, något som flera ledare i regionen betonade.

– Vi har alla tvingas klä ut oss till engelska gentlemän, till och med japanerna fick överge sin kimono och dra på sig affärskostymer. Så stor inverkan har kapitalismen haft på våra samhällen, inte bara ekonomiskt utan också kulturellt, sa Uruguays president José Mujica under sitt nästan 30 minuter långa tal på toppmötet i Havanna.

Uruguays president var själv klädd i vit skjorta med korta ärmar som fladdrade när han ivrigt gestikulerade.

Runt Mujica hördes spridda fniss från de andra, kostymklädda, regeringscheferna som samlats på Kuba för samarbetsorganisationen CELAC:s möte.

Ekonomin stod i fokus på toppmötet. Det faktum att amerikanska centralbanken i går kväll ytterligare minskade sina stimulansåtgärder var något som vållade debatt.

Många ledare betonade att Latinamerika fortfarande är alltför beroende av USA och Europa och måste vända sig mer inåt. Och då inte bara vad gäller ekonomin utan också politiskt.

CELAC är en konkurrent till en annan regional samarbetsorganisation, OAS, Amerikanska staternas organisation, ett organ som inkluderar USA och Kanada men utesluter Kuba.

CELAC däremot har inte bjudit in USA och Kanada men där är Kuba nästintill hedersmedlem.

Flera ledare på mötet underströk att Kuba har rätt att ha sin egen regeringsform, som inte är en liberal demokrati.

Det faktum att flera kubanska människorättsaktivister i helgen greps tillfälligt för att de inte skulle störa toppmötet, det var inget som de närvarande regeringscheferna omnämnde.