Klagomålen mot Lexbase väller in

1:25 min

Internetleverantören Bahnhof säger upp den hårt kritiserade sajten Lexbase som kund. Nu samlas högar med klagomål och anmälningar om sajten hos Datainspektionen, JK och polisen.

Många är uppgivna efter att Lexbase börjar publicera uppgifter om dömda personer. Henriette Wejdmark på Datainspektionen har tagit emot flera klagomål.

–  Att vem som helst kan söka på dem och se om det finns nåt brott i grunden gör många oroliga. Det kan till exempel vara ett snatteri som skedde för flera år sen. Något som kan göra att de känner sig körda på arbetsmarknaden. Eller så har de inte berättat för släkten om brottet och så får alla veta det nu, säger Wejdmark.

Igår stängde nätleverantören Bahnhof av den omtalade sajten och nu säger Bahnhof också upp Lexbase som kund, man tycker sajten bryter mot deras regler.

– Vi har fått in klagomål om att det inte finns någon vits med att leva längre. Det är väldigt tunga klagomål som har kommit in till oss, berättar Henrietta Wejdmark.

Trots att hemsidan är stängd finns uppgifterna från Lexbase databas fortfarande tillgängliga på annat sätt på nätet. I dag har vi på P3 Nyheter sett en lista på över 100 000 personnummer och adresser till dömda. Hur man ska handskas med det vet inte Datainspektionen i nuläget.

– De klagomålen har kommit in i dag så de har vi inte besvarat än. Det kanske kommer dömas med en annan lagstiftning som styrs av spridningen. Det är väldigt nytt än så länge så vi har inte utformat något svar.