Just nu
  • Restriktionerna förlängs med två veckor

Rostiga rör och mögelfläckar på Scans fabrik

1:31 min

Livsmedelsverket noterade mögelliknande prickar i taket och rostiga rör när de besökte Scans fabrik i Kristianstad.
Vid ett återbesök förra veckan hade fabriken fortfarande inte åtgärdat alla brister.

Det var under en tillsyn i september förra året som bristerna först upptäcktes.

Inspektörerna från Livsmedelsverket noterade flagnande färg, rostiga rör, smutsiga ventilationstrummor och svarta mögelliknande prickar i taket.

När Livsmedelsverket gjorde ett återbesök för en dryg vecka sen hade fabriken visserligen åtgärdat några av bristerna, men det fanns fortfarande en del kvar att göra. Bland annat ska det fortfarande ha funnits mögelliknande fläckar och rostiga fästen i lokalerna.

– För det första uppfyller inte det här lagstiftningens krav på hur livsmedelslokaler ska vara utformade och det finns en risk att livsmedel som passerar under kan kontamineras om något trillar ner, säger Eva Eriksson som är veterinärinspektör på Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket överväger att vidta sanktioner mot företaget, men vad för sanktioner det rör sig om är ännu inte bestämt.

Anneli Lundell, som är Scans kvalitets- och miljödirektör, ser inga risker med att äta kött från fabriken.

– Hade det varit några risker med köttet hade ju Livsmedelsverket stoppat produktionen omedelbart. Det har de inte gjort, tvärtom har de förlängt vår chans att åtgärda det. Så jag ser inga som helst risker med det, säger hon.

Enligt Anneli Lundell är anledningen till att det tagit så lång tid att åtgärda problemen att det varit julhelg, och att det varit brist på både hantverkare och brist på det material som behövs för att kunna byta ut delar av taket där problemen uppenbarat sig.

Men hon säger att fabriken snart ska vara i rätt skick igen.

– Det är tre eller fyra saker som vi inte har åtgärdat. De är planerade sedan länge och nu snabbar vi på den planeringen. Det ska naturligtvis inte se ut så, det är inte lättrengöringsbart, så det ska åtgärdas.