P4 Eftermiddag

Polisen: Spela med om du drabbas av cash trap

4:26 min

"Cash trap". Det låter som namnet på en spännande amerikansk deckare, men är ett sätt för mindre nogräknade figurer att lura dig på dina bankomatpengar.

I går kväll polisanmälde en man att han blivit utsatt för en bankomat på A6 i Jönköping som var riggad med en cash trap. 

Det innebär att gärningsmännen sätter en metallskena över springan där pengarna ska matas ut och på insidan sitter en dubbelhäftande tejp där pengarna fastnar. När det sedan inte kommit ut några pengar går kunden därifrån och tjuvarna, som ofta sitter och spanar i närheten, kan lägga beslag på pengarna.

I P4 Eftermiddag i dag förklarade Radiopolisen Ingemar Ericsson vad en cash trap är och hur det fungerar.
– Ja, det är ett väldigt enkelt sätt att få pengar ur en apparat, man hindrar rent fysiskt pengarna från att komma ut.

Polisen uppmanar den som drabbas att inte ringa till 114 14 utan 112 direkt så att det finns chans att ta fast bedragaren på bar gärning.
– Då skulle man nog också i ett sånt läge spela med, låtsas att man får ett samtal fast man ringer polisen och fortsätta knappa lite och till slut när polisen är på väg gå därifrån.

Annars jättesvårt att ta fast tjuven?
– Ja, någonstans åker man väl fast förhoppningsvis, de allra flesta ställen finns det kameror på, så visst finns det en chans och vi är också intresserade av utrustning som man kan ha släppt dna på.