Store Mosse skickas 100 år tillbaka

1:24 min

Grävmaskiner har invaderat Store Mosse. Nationalparken ska återställas till hur den var för 100 år sedan. Allt för att fåglarna ska trivas där igen.

Från början av 1900-talet in på 1960-talet bröts torv i mossen. Återställandet av mossen är så viktigt för naturen, att EU:s pengar betalar alltihop.

Det är framförallt för fåglarnas skull och nu finns här en utsikt som inte funnits här på över 50 år.

Det handlar främst om att åter se till att vadarfåglarna får ett rastställe och en häckningsplats igen på sitt flyttsträck norrut. Det är EU-pengar som betalar, 15 miljoner krononr, för att återställa tre högmossar i Jönköpings län. Förutom Store Mosse är det Anderstorps Stormosse och Komosse.

I vanliga fall är det absolut förbjudet att göra ingrepp i en nationalpark. Men i Store Mosse Nationalpark gräver nu grävmaskiner för fullt.

Syftet med nationalparken är att gynna fågellivet, och de här åtgärderna är helt okej utifrån nationalparkens syfte, konstaterar naturvårdsförvaltare Johan Rova.

Vi har dem överallt här i länet: Mossarna och myrarna. Men i Tyskland till exempel, är mossarna utdikade och utrotade. Där har de förvandlats till bostads- och industriområden. Därför satsar nu EU miljontals kronor för att rädda de för Europa unika småländska högmossarna. 

Egentligen återställer vi mossen till samma skick som den var för 100 år sen, innan man började bryta torv här.