Rekordlågt stöd för Centern

2:53 min

Centerpartiet backar rejält i DN/Ipsos januarimätning, medan Vänsterpartiet ökar kraftigt.

Läs även: C vill ha guider i äldreomsorgen

Centern stöds i mätningen av 3,1 procent av väljarna, den lägsta siffran sedan mätningarna började för 35 år sedan, skriver Dagens Nyheter.

– Det är klart att det är väldigt dåliga siffror, säger Annie Lööf i P1-Morgon

– Tittar man historiskt är vi inte så duktiga under träning, vi ligger på låga siffror under mellanvalsperioder. Men vi är riktigt duktiga på att spurta.

– Min uppmaning till centerpartisterna på kommundagarna är: "Håll i och håll ut", säger Lööf.

Men det måste finnas en djupare analys till att ni har 3,1 procents stöd nu?

– Vi behöver givetvis bli tydligare med vår politik, att vi är det parti som står upp för landsbygden, som har en tuff reformagenda för de små företagen som skapar jobben och som vill se mer resultat för miljön.

Du har pratat om att ni ska vara tydligare ända sedan du efterträdde Maud Olofsson 2011, duger den förklaringen fortfarande?

– Ja det tror jag absolut, och partiledare före mig har sagt detta.

Michael Arthursson, partisekreterare, säger att Ipsosmätningen inte visar några roliga siffror.

– Nu måste vi jobba stenhårt och visa vad Centerpartiet står för, det handlar om bättre villkor för de jobbskapande företagen och fortsatt grön omställning med mer förnybar energi, säger.

Samtidigt som Centern backar ökar Vänsterpartiet kraftigt till 9,1 procent. Båda förändringarna är statistiskt säkerställda. I mätningen får de fyra allianspartierna tillsammans 37,9 procent och Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet får 53 procent tillsammans.

Trots det låga stödet för Centerpartiet är inte Andreas Håkansson, ordförande i Centerns studentförening i Växjö, särskilt orolig inför valet.

– Vi är en stark folkrörelse och vi är starka ute i kommuner, så vad det handlar om är att vi måste jobba i valrörelsen med dessa frågor och att vi är pålästa i det lokala valarbetet för att kunna svara på frågor om riksplanet. Det är så man uppnår ett bra resultat, säger Andreas Håkansson i P1-Morgon.

Men partisekreterare Michael Arthursson säger att det finns en osäkerhet bland väljarna.

– I tre mätningar i januari har vi gått upp, i tre har vi gått ner, så vi får se till att jobba så att vi blir ännu tydligare vad vi står för.