Gardell: Svenska företag borde investera

4:49 min

Det spekuleras om utdelningsrekord på Stockholmsbörsen i år. Och tidigare i veckan meddelade både Swedbank och Nordea att de vill föra vidare stora delar av sina vinster till ägarna. Även inom tillverkningsindustrin ser det ut som att utdelningarna kommer öka i högre takt än vinsterna.

Erica Sjölander, förbundsekonom på IF Metall tycker att bolagen i stället för att lämna ifrån sig vinstpengarna borde satsa på investeringar.

– Vi tycker att industrin, i och med att den verkar vara på väg upp ur en lågkonjunktur, borde ha fler möjligheter till investeringar och ett långsiktigt tänkande än att öka utdelningstakten, säger Erica Sjölander.

Erica Sjölander på IF Metall tycker att det borde vara ett bra läge för bolagen att växa när låneräntorna är låga. Hon får delvis medhåll av finansmannen Christer Gardell som är en av grundarna av fondbolaget Cevian Capital som bland annat är en av huvudägarna i Volvo. Men Gardell tror till skillnad från IF Metall att bolagen kan kombinera höga utdelningar med mer offensiva investeringar.

– Nu har alla företag spelat försvarsspel i fem år så jag tror att man ska flytta upp laget och gå till anfall. De har varit väldigt bra på det men spelar man bara försvar görs det inga mål. Det behövs investeringar, framtidssatsningar, uppköp och den typen av större beslut.

– Jag hoppas att man våga mer för jag tycker förutsättningarna ser bra ut, , säger Christer Gardell.

Men skulle det här offensiva spelet kunna gå hand i hand med att man sänker aktieutdelningar?

– Jag tror att det borde gå att kombinera offensiva satsningar med utdelningar. För aktieägarna måste ha kompensation för sitt risktagande. Aktieägarna tar den största risken så det är inga konstigheter att de ska ha utdelning, säger Christer Gardell.