Boktips

Bibliotekarien rekommenderar en deckare i romsk miljö

12 min

Nu ska du få tips på två deckare, varav en i romsk miljö av bibliotekarien Cecilia Flodström. Hon rekommenderar också två böcker för unga vuxna.

Cecilia Flodström är bibliotikarie på Mariehems bibliotek i Umeå. Hon tycker du ska läsa "De osynliga" av Stef Penney och "Svarthuset" av Peter May. Den första utspelar sig romsk miljön. Vartannat kapitel berättas av detektiven som själv är rom, vartannat av en ung romsk pojke som iakttar och reflekterar över händelseutvecklingen.

"Svarthuset" utspelar sig på den vindpinade utposten Isle of Lewis i de Yttre Hebriderna.  Själva mordhistorien är rätt underordnad miljön och livet på ön. Både två har ett ganska långsamt eftertänksamt tempo vilket skiljer sig en del från det ganska våldsamma uttrycket i mycket av den samtida spänningslitteraturen, säger Cecilia.

Cecilia berättar också om så kallad Young Adult litterature, dvs litteratur som riktar sig mot unga vuxna men som har en väldigt bred läsekrets. Hon nämner olika stilbildare; "Twilight" och paranormal romantik och "Hungerspelen" och dystopiskildringar.

Hon tipsar om böckerna "Förr eller senare exploderar jag" av John Green. En fantastisk kärlekshistoria mellan två svårt cancersjuka ungdomar, säger Cecilia. Läs också "Låt vargarna komma" av Carol Rifka Brunt. Det är en slags amerikansk motsvarighet till Jonas Gardells "Torka aldrig tårar utan handskar", fast sedd och berättad ur en fjortonårig flickas perspektiv i USA på 1980-talet. Den tar upp aids-skräcken i USA.