Halva personalen tvingas gå efter miljonstölder

1:43 min

En före detta anställd misstänks under flera år ha stulit pengar från en Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Göteborg. Nu leder stölderna till att personalstyrkan måste halveras. Upp till fem personer tvingas gå.

Hälften av personalen vid HSO, Handikappföreningarnas Samarbetsorganisation, i Göteborg sägs nu upp efter att miljonbelopp försvunnit ur deras kassa. Det kan röra sig om sex miljoner kronor som stulits.

– Det är absolut förfärligt. Att man överhuvudtaget kan ta pengar från en organisation som stödjer människor med funktionshinder - jag förstår att det är svårt att tro att man ens kan göra så, säger Marianne Fagberg som är ordförande för HSO i Göteborg.

Pengar har försvunnit dels från organisationens eget konto, men också från en fond som används för att hjälpa behövande.

– Där har folk lagt sitt arv och även andra pengar för att vi ska kunna hjälpa. Men även den är tömd - där är det ett par miljoner kronor som är borta.

Sammanlagt kan bortåt sex miljoner kronor ha stulits från organisationen, och som en följd av det sägs drygt hälften av de nio anställda upp.

– Vi har inte så mycket pengar att vi kan driva verksamheten som den ser ut idag. Vi får halvera den och kanske ännu mer senare. Vi vet inte om det är ännu mer pengar som är borta.

– Folk är ledsna och förbannade, det hör jag varje gång jag träffar människor inom handikapprörelsen. Folk är jätteledsna över att de litat på folk och inte kunnat se detta, säger hon.

En åklagarledd förundersökning pågår mot en före detta anställd och tidigare styrelseledamot.