Vill börja salta på Örebros cykelbanor

1:11 min

I Örebro ska kommunen i vinter börja testa att salta cykelvägar för att göra dem snöfria. Kommunalrådet Björn Sundin, S, vill ta bort ett gammalt förbud om att undvika saltning.

– Det var nog rätt på den tiden. Men i dag finns det bättre metoder som inte innebär nästan någon belastning alls, och som blir mycket mer effektiva, säger Björn Sundin.

Tekniska förvaltningen kommer under den här vintern göra försök i mindre skala. Exakt hur de ska gå till är inte klart än, men Björn Sundin är särskilt intresserad av att testa sopsaltning som används i Stockholm.

– Man sopar samtidigt som man använder salt. Då får man barmark på cykelbanorna. Det är klart att det vore väldigt bra för att öka cyklandet på vintern, säger Björn Sundin.

Om det här blir dyrare för kommunen är något som testerna ska visa. Än så länge finns inga beslut varken om pengar eller om att ta bort saltningsförbudet. Men Björn Sundin räknar med att saltet kommer att börja användas åtminstone på Örebros mest trafikerade cykelvägar.

– Till nästa vinter räknar jag med att vi har tagit bort hindret. Då kan Tekniska förvaltningen använda olika metoder på olika ställen, säger Björn Sundin, socialdemokratiskt kommunalråd i Örebro.

Gabriel Stenström
gabriel.stenstrom@sverigesradio.se
019/19 20 35