Rekordstort gap mellan de politiska blocken

2:28 min

Skillnaden mellan de politiska blocken är nu 14 procentenheter i Svensk väljaropinion, den sammanställning Novus gör av flera opinionsmätningar för Ekot. De rödgröna partiernas ledning har inte varit så stor sen sammanställning startades 2008.

– Nu går det definitivt åt fel håll för alliansen. Man brukar säga att det kostar på att regera men att det ska jämna ut sig när vi börjar närma oss val, Nu går det tvärt om, det går Socialdemokraternas väg, säger Mikael Gilljam som är professor i statsvetenskap.

– Nu måste det definitiva grundtipset vara att Stefan Löfven kommer att få frågan om han vill bilda regering när vi ser att siffrorna går åt fel håll för alliansen, säger Mikael Gilljam professor i statsvetenskap i Göteborg, säger Mikael Gilljam.

I januari 2010, inför senaste riksdagsvalet, så ledde Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet med sju procentenheter över den borgerliga alliansen.

Nu är avståndet dubbelt så stort och tendensen att det ökar. För ett år sedan var ledning för vänsterblocket två procentenheter, under hösten ungefär elva och nu har det ökat igen till 14.

Ställningen är 51,7 procent för de rödgröna mot 37,6 för alliansen.

När gapet måste börja minska för att regeringspartierna ska ha en chans, vill inte Mikael Gilljam säga, då väljarna är allt mer lättrörliga.

Det som möjligen kan orsaka problem för Socialdemokraterna och partiledaren Stefan Löfven, är, enligt Gilljam, frågor om hur han ska styra, med stöd av vem, då

Sverigedemokraterna som ligger stabilt över nio procent troligen blir tungan på vågen och oftast röstar med den nuvarande regeringen.

– Det här är, tror jag, frågor väljarna vill ha svar på. Att då bara hänvisa till att först får väljarna får säga sitt så löser vi det efter valet, jag tycker inte att det är riktigt juste.

Bland partierna når Vänsterpartiet nu sitt bästa resultat i Svenska väljaropinion, med 8,2 procent efter en stadig uppgång förra året.

– De har haft en kongress nyligen och de har sin fråga med vinster i välfärden - det är deras kort som de väljer att spela ut hela tiden, säger Mikael Gilljam.

Moderaterna får nu sitt svagaste stöd sen 2008 med 24,6 procent och Centern tangerar sitt svagaste resultat med 3,6.

Frågan är om regeringspartierna kan ta igen de rödgrönas försprång.

– Inför förra valet så var det en del som sa att alliansen är rökt och sen klarade alliansen det ändå. Så jag tror nog att vi ska köra på ändå till valdagen därför att det kan hända mycket och alliansen har en chans att ta hem det här en tredje gång, säger Michael Arthursson, Centerns partisekreterare.

Kan Centern få stödröster från Moderaterna?

– Eftersom vi har en allians så är det många som är beredda att rösta på alla fyra allianspartier. Vi siktar på att vara attraktiva där.