Kommentar: Centerns kris ett problem för Moderaterna

2:11 min

Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg kommenterar Centerpartiets kommundagar och de låga opinionssiffrorna.

Det fanns stora förhoppningar på Annie Lööf när hon valdes till partiledare, nu skulle det vända för Centerpartiet. Men två och ett halvt år senare har partiets tre decennier långa kräftgång snarare accelererat. Den som idag  letar efter centerframgångar hittar dem lättast i Maud Olofssons nyutkomna memoarer.

Motgångarna är inte bara opinionsmässiga, partiet har inför öppen ridå förlorat ett par tunga politiska fajter inom alliansregeringen. När en kris är så djup att partiets existens som riksdagsparti står på spel,  brukar det leda till en intensiv intern debatt om partiets kurs verkligen är den rätta, eller om ledningen är den rätta. Men Centerpartiet står snarare mer enat än på många år, och går partiet mot nederlag gör man det gemensamt. 

Att partiet slåss mot väggen inför valen kan ställa till problem för Moderaternas valstrategi. Fredrik Reinfeldt vill utrota ordet skattesänkning ur valdebatten, tanken är att rycka undan mattan för det socialdemokratiska valupplägget att valet står mellan välfärd och skattesänkningar. Men för centerledningen gäller motsatsen, skattesänkningar för företagare är en grundpelare i partiets politik och i augusti måste Annie Lööf kunna visa att hon får gehör för centerkrav i Alliansens valplattform. Efter den PR-mässiga motgången i Maramö, efter att ha misslyckats med att få igenom kravet att slopa en sjuklönevecka och efter att ha fått se landsbygdsstödet minska  behöver centern en synlig seger i alliansens interna dragkamp.

Annie Lööf begärde idag tålamod av partifolket, hon gjorde en dygd av att vara ett parti som går mot strömmen, vars åsikter inte får applåder av alla men som enligt Annie Lööf vinner i längden. Vinster och riskkapitalbolag i välfärden är ett exempel på en fråga som Lööf lyfte i sitt tal till partifolket och där centern nu debatterar i motvind. 

Centerpartiets mål i valet är inte storslaget,  förhoppningen är att bli större än i förra valet då partiet fick 6,6 procent. Sällan har väl ett så blygsamt mål framstått som så ambitiöst.