Tiggare i Borås bortkörda av polis

1:29 min

Tiggare i Borås vittnar om att de dumpats utanför staden av polisen, och engagerade i frågan menar att det handlar om rena övergrepp. Det förnekas av polisen som säger att man följt alla regler.

Flera av tiggarna vittnar om hur de bli bortkörda av polis, ofta långt utanför stan.

En av dem är Genica som är trettiosju år gammal och en av de romska tiggare som kommit tillbaka till Borås från hembyn Buzau i Rumänien.

– Min största önskan är att polisen slutar köra iväg mig. Jag vill inte bli kvar där ute och inte kunna komma tillbaka till stan igen, säger Genica, 37, en av de ungefär femtio romska tiggare som befinner sig i Borås.

Spända möten
Det är sen eftermiddag, tidig kväll på busstationen i Borås.

En grupp på ungefär tjugofem romska tiggare har samlats på nedre plan för att komma överens om var de ska sova i natt.

De som inte får plats på kommunala härbräget Kastanjen eller hemma hos någon av de frivilliga som upplåter sina hem får klara natten på stan, till exempel på en offentlig toalett.

Utanför rullar två polisbilar förbi. De saktar in och kastar en blick över axeln genom busstationens glasväggar.

Under några sekunder upphör tiggarnas sorl. Det dröjer en stund efter det att poliserna rullat vidare innan samtalet återgår till vad det var innan.

Några av tiggarna berättar om spända möten med polisen. Flera säger att polisen kört bort dem långt utanför stadskärnan.

Talar om övergrepp
Enligt Linda Stomberg som engagerat sig för de romska tiggarna rör det sig om rena övergrepp från polisens sida.

– Att plocka människor från gatan fast de inte gjort något olagligt och köra dem tre kilometer ut ur stan tycker jag är ett övergrepp mot mänskligheten.

Genica anser inte att hon gjort något fel.

– Jag tror det är för att de inte vill ha oss här, men vi kommer att bli kvar för det finns inga möjligheter för oss att försörja oss hemma i Rumänien. Vi tjuvar inte, gör ingen illa.

Polisen dementerar
Anders Cronehag är operativ chef på Boråspolisen och chef för ingripandeverksamheten.

– Vid några tillfällen har det förekommit att det sker ett så kallat avlägsnande.  Då har det varit uppdrag som kommit in att de varit på en plats där de inte får vara - privata markägare har reagerat.

– I första hand har de avvisats av väktare, och då det inte hjälpt har polisen kommit dit och avlägsnat dem en bit från platsen.

Cronehag förnekar att det skulle handla om övergrepp när polisen kör bort  tiggare, i vissa fall också utanför stan. Polisen följer den kommunala ordningsstadgan och ordningslagen som i alla andra fall, menar han.

– Vi hanterar ju inte den här situationen annorlunda än vi gör med andra ärenden - det är likabehandling som sker. Får vi ett uppdrag att åka dit så gör vi det. 

Personligen säger Anders Cronehag sig ha stor empati med tiggarna och deras situation, men som tjänsteman har han att följa de regler som finns. Och en av huvudreglerna just nu är att förhindra att ett nytt tältläger sätts upp i Borås.

– Där har vi nära samverkan med Borås stad. Vi vill inte att det skapas något nytt tältläger inom detalljplanelagt område. Där är vi vakna för att förhindra det, säger Anders Cronehag - operativ chef på Boråspolisen.