Högen av obetalda parkeringsavgifter växer

1:06 min

Högen av obetalda parkeringsavgifter växer hos Kronofogden. Felparkerarna i länet är skyldiga över 207 miljoner kronor. En anledning till ökningen är att det blivit vanliga med bilmålvakter.

Antalet felparkerare i Stockholms län har inte blivit märkbart fler, men däremot har den sammanlagda summan av alla obetalda böter, växt. 2013 landade stockholmarnas totala summa på över 207 miljoner kronor, att jämföra med slutsumman för 2010 som blev drygt 164 miljoner miljoner kronor.

Enligt Johan Krantz som är verksamhetscontroller på Kronofogden, finns det en del notoriska felparkerare i länet.

Men han säger att skuldberget växt framförallt eftersom så kallade bilmålvakter blivit vanligare. Personer som låter andra skriva sin bil i bilmålvaktens namn. Boten hamnar då hos bilmålvakten och inte den som kör bilen.

Grejen är bara den att bilmålvakten inte har någon stadig inkomst eller andra tillgångar som kronofogden kan mäta ut för att driva in skulden. På så sätt ökar alltså summan för alla de parkeringsböter som hamnat hos kronofogden, något som i slutändan betyder uteblivna intäkter för kommunerna.

Men en förändring kan vara på väg, regeringen har lämnat ett lagförslag på remiss till lagrådet som de vill ska träda i kraft i maj. Blir det så kommer det att bli enklare för kronofogden att beslagta en bil för att driva in en skuld, oavsett om det är den riktiga ägaren som står i bilregistret.