Forskare: Vanligare att välja nyhetskällor efter egna åsikter

2:30 min

Allt fler unga anger i dag internet som sin viktigaste nyhetskälla, framför tv, tidningar och radio. Samtidigt ökar möjligheten för människor att välja nyhetskällor som helt går i linje med sina egna åsikter. En tendens som blir allt vanligare, enligt forskare.

Hör mer i P1 Dokumentär: Flykten från pisslandet - 15:03 söndag

I längden kan det vara en fara för demokratin, menar professor Jesper Strömbäck:

– Medieutvecklingen har gjort att det blivit allt enklare för dem som är intresserade av politik och samhälle att hitta kvalificerad information genom olika typer av massmedier. Men det har också gjort det allt enklare för människor att avskärma sig från allt sådant som man inte är intresserade av eller som man av en eller annan anledning misstror, säger Jesper Strömbäck.

Det mesta talar för att människor i framtiden i allt större utsträckning kommer att söka sig till informationskällor som reflekterar deras egna åsikter eller verklighetsuppfattningar, säger Jesper Strömbäck, medieforskare och professor i politisk kommunikation vid Mittuniversitetet.

I en kommande dokumentär här i P1 har reporter Måns Mosesson träffat flera personer som misstror och valt bort mer traditionella nyhetsmedier framför olika forum på nätet. En av dem är en man vi valt att kalla Anton.

– Jag går inte in på Aftonbladet eller Expressen det känns meningslöst. Antingen så ska man rapportera positivt om invandringen eller så ska man inte rapportera alls, förstår du? Säger Anton.

– Så istället för att kolla på Expressen som många gör för att kolla vad som hänt i dagens samhälle så kollar jag på de här sidorna istället om vad som hänt, säger Anton.

Nästa steg i rutinen för Anton det är att gå in på sidan Flashback här på nätet. Det är det största svenska diskussionsforumet på internet. Det är härifrån han får sina nyheter på morgonen.

– ”Föräldrar rasar över halalslaktat kött i skolan", "Alla syrier får stanna i Sverige", läser Anton från skärmen.

– Om du tänker att Aftonbladet och Expressen är väldigt ensidiga, är inte detta också väldigt ensidigt?

– Nej det tycker jag inte, folk kan ju säga vad de tycker och tänker utan att bli censurerade, säger Anton. 

Hur vanligt det är att personer helt väljer bort traditionella medier är oklart. Studier visar också att många unga tar del av fler redaktionella nyheter i dag tack vare nätet, än vad unga gjort tidigare.

Men eftersom flödet är stort ökar behovet av att kunna avgöra vad som egentligen är fakta och vad som kan vara missvisande reklam eller propaganda.

Det menar flera förespråkare inom EU som nu drar igång flera kampanjer. En av dem påbörjas nu i februari i samband med Safer Internet Day. Och Statens medieråd här i Sverige kommer bland annat att lyfta fram material åt lärare, bibliotekarier och föräldrar, säger verksamhetsansvarig Martina Wagner: 

– Det handlar ju om att kunna förhålla sig kritisk till den information och de bilder som vi möter dagligen. Det handlar om hur man ska kunna värdera olika källor, vad som är reklam eller inte och det handlar också om att kunna känna till mediernas roll i samhället, säger Martina Wagner.