Brister i vård på Migrationsverkets förvar

1:24 min

Flera organisationer och intagna på Migrationsverkets förvar i Åstorp vittnar om brister när det gäller vården för de intagna. Det berättar P1 programmet Kaliber i dag söndag.

Rashid Ali Weddai som tidigare varit inlåst på förvaret fick vänta på att få behandling för sin diabetes.

Jag har diabetes och när jag kom till förvaret så fick jag inte de mediciner jag behöver. Mitt sjukdomstillstånd förvärrades mycket, berättar Rashidd Ali Weddai.

Han var under sju månader inlåst på ett av Migrationsverkets fem förvar, det i Åstorp. Kaliber har träffat flera intagna i Åstorp som vittnar om att de inte får vård.

Dennis är från Ghana och har ryggsmärtor, men han får ingen medicin, berättar han.

Ansvariga på förvaret i Åstorp säger att de inte nekar någon vård och hänvisar till den vårdcentral som ansvarar för vården. Verksamhetschefen Titti Unosdotter säger att  de ger den vård de ska ge och känner inte igen kritiken.

– Det kan jag inte svara på för den frågan har jag aldrig fått. Ingen har sagt det innan, säger Titti Unosdotter.

Även flera organisationer såsom Amnesty är kritiska och säger att de ofta får höra om intagna på Migrationsverkets förvar som nekas vård. Madelaine Seidlitz är jurist och ansvarig för flykting - och migrationsfrågor på Amnesty.

Botemedlet blir huvudvärkstabletter. Oavsett vad man säger att man har problem med så blir botemedlet huvudvärkstabletter, säger Madelaine Seidlitz.

Hör hela granskningen i Kaliber i P1 söndag kl 12.