Ny forskning: Socker farligt för hjärtat

4:36 min

En ny amerikansk studie visar att socker ökar risken att dö i hjärtsjukdom.

Studien, som publiceras i medicintidskriften Jama, är den största hittills av hur sockerintag påverkar hjärt- och kärlsjukdomar. Drygt 10 000 personer har följts under 14 år och en slutsats är att den som dricker en burk läsk om dagen ökar risken för hjärtdöd med en tredjedel, skriver Svenska Dagbladet.

Det handlar om tillsatt socker och inte det sockret som finns naturligt i till exempel frukt.

Ann Fernholm, doktor i bioteknik, vetenskapsjournalist och författare till boken "Ett sötare blod: Om hälsoeffekterna av ett sekel med socker", säger att man i tidigare studier inte fokuserat på sockret som enskild faktor.

– Det här är ett tecken på att man börjar se sockret som den viktigaste boven i hälsodramat, som orsak till hjärt- och kärlsjukdom, säger Ann Fernholm i P1-Morgon.

Det tillsatta, vita sockret består av sackaros, som innehåller glukos och fruktos. Och fruktos är en dålig energikälla för kroppen som levern behöver ta hand om, säger Ann Fernholm.

– På lång sikt kan det leda till en leverförfettning, som gör att vi slutar reagera på det blodsockersänkande hormonet insulin, och sedan börjar blodsockret att stiga. Det är det vi ser hos en miljon människor i Sverige i dag, som har det så kallade metabola syndromet.

– Det läskiga med fruktos är att det verkar leda till en fettbildning i våra organ, du kan vara smal, men ändå ha mycket fett insprängt i dina organ, säger Ann Fernholm.

Enligt Ann Fernholm visar studien att forskare gjorde fel när man på 1950-talet började fokusera på mättat fett och att det höjer kolesterolnivåerna i blodet.