Tyskland kräver hårdare regler för skattesmitare

1:52 min

Kraven på skärpta regler kommer efter att Tysklands mest inflytelserika feminist, Alice Schwarzer, avslöjat att hon under flera år haft ett hemligt konto på en bank i Schweiz, utan att skatta. Hon har nu gjort rätt för sig, men fallet har väckt häftig debatt i Tyskland.

Simone Peter är ordförande för det tyska Miljöpartiet och en av flera som nu deltar i den häftiga debatten om Alice Schwarzers skatteaffärer.

– Fru Schwarzer har alltid haft höga moraliska krav på andra, det vore bra om hon såg till att uppfylla dem för sig själv, säger Simone Peter.

Alice Schwarzer, den tyska feminismens största ikon, skriver på sin hemsida att hon beklagar sitt mångåriga konto i Schweiz, men eftersom att hon nu avslutat det, betalat skatten i efterhand och fått godkänt av de tyska skattemyndigheterna, anser hon att kritiken mot henne är en ren smutskastningskampanj.

Debatten om tyska kändisars skatteaffärer är inte ny. Den blossade till exempel också upp med full styrka förra året när Tysklands mest kände fotbollsledare, storklubben Bayern Münchens starke man Uli Hoeness, åtalades för skattebrott.

Han hade också gömt undan miljoner i Schweiz, men hans försök att betala tillbaka i efterhand godkändes inte av skattemyndigheten. Rättegången mot Hoeness börjar om en dryg månad.

I går blev det också känt att en av Berlins mest inflytelserika socialdemokratiska politiker nu tvingas avgå efter att ha fastnat i en liknande skatteaffär som Hoeness, redan för två år sen.

Enligt de tyska bestämmelserna kan skattesmitare slippa straff om de ångrar sig och själva anmäler att de vill göra rätt för sig i efterhand. Men det måste ske före det att Skattemyndigheten kommer dem på spåren.

Debatten om Hoeness och Schwarzers affärer handlar nu om att bestämmelserna måste skärpas. Det är något som tyska Socialdemokraterna länge har krävt. Enligt dem kan det inte vara rätt att man automatiskt kan slippa straff bara för att man anmäler sitt skattesmiteri själv.