
Tillsatt socker orsakar hjärtsjukdom
En ny stor amerikansk studie har tittat närmare på sockerkonsumtionens inverkan på hjärtat.
Lars Wallentin, professor i hjärtsjukdomar vid Uppsala universitet, säger att resultatet från den här studien kan få betydelse för synen på hjärtsjukdomar och att den tydligt visar att man bör undvika raffinerat socker i maten.
– Vi har nog länge sett att maten är kopplad till ohälsa, både till hjärt-kärlsjukdomar och även till cancersjukdomar. Men jag tror vi har underskattat sockrets betydelse. Det har varit mycket fokus på fetters betydelse, främst mättat fett men att vi har underskattat sockrets betydelse och jag tror att det här kommer att ändra inställningen, säger Lars Wallentin.
Tillsatt socker som finns i ett stort antal livsmedel som desserter, sötade drycker och smaksatta mejerivaror kan sen tidigare kopplas till hälsoproblem som övervikt och fetma. Men en kartläggning som den amerikanska motsvarigheten till smittskyddsmyndigheten, Centre for disease control and prevention, nyligen gjort och som Svenska Dagbladet skriver om i dag, visar att en kosthållning med en högt intag av tillsatt socker kan leda till hjärtsjukdom oberoende på personers vikt.
Svenskarnas sockerintag ligger på den gräns där riskerna ökar. Den genomsnittlige svenskens energiintag består till 10 procent av socker. Ann Fernholm, vetenskapsjournalist och filosofie doktor i biokemi tror inte att alla är medvetna om hur mycket socker det finns i till exempel en smaksatt yoghurt.
– Nej det tror jag inte och det nyckelhålsmärker ju till och med Livsmedelsverket. Det finns yoghurt där det är fem gram tillsatt socker per hundra gram. Det innebär att 30 procent av alla kalorier i den yoghurten kommer från tillsatt socker och det är nyckelhålsmärkt så jag tror inte man är medveten om det här, det är man absolut inte, tror Ann Fernholm.