Läkare: Momsbefria nyttig mat

6:54 min

Nyttig mat är ofta dyrare än onyttig mat. Därför måste hälsosam mat momsbefrias, skriver tio läkare på DN Debatt idag.
-  I dagsläget styrs vi av både prissättning och reklam. Utan den påverkan skulle vi äta betydligt hälsosammare och vara betydligt friskare, säger David Stenholtz som är specialistläkare i Stockholm.

- Ser vi till hur vår kostutveckling har varit de senaste 50 åren så äter vi mer och mer ohälsosamt. Det återspeglar sig i ökad sjukdomsincidens, i dagsläget styrs vi av både prissättning och den reklam vi utsätts för och utan den påverkan skulle vi äta betydligt hälsosammare och vara betydligt friskare, säger David Stenholtz som är specialistläkare i Stockholm.

Han har tillsammans med flera andra läkare bildat föreningen Läkare för framtiden, med syfte att sprida kunskap om kostens betydelse för hälsan. De föreslår bland annat att hälsosamma livsmedel som grönsaker, frukt, baljväxter, fullkornsprodukter, bär, nötter och frön ska momsbefrias och subventioneras. Bara 16 procent av vårt genomsnittliga kaloriintag utgörs av hälsobringande livsmedel, trots att sådan kost skulle minska folksjukdomar som stroke, cancer och diabetes drastiskt, menar föreningen.
- Det finns studier som visar att bara kost kan göra allt mellan fem och tio års skillnad i livsslängd, säger David Stenholtz.