De är nominerade till årets sexist 2013

5:20 min

När årets sexist 2013 ska koras står ett amerikanskt klädföretag, en dansk tv-makare och en svensk krögare bland de nominerade. Tomas "Genusfotografen" Gunnarsson ligger bakom priset och gästar i dag P3 Nyheter med Karlsten.

Fram till fredag är röstningen öppen och efter det korar Tomas Gunnarsson årets sexist 2013. Priset ska han dela ut själv men först gästar Tomas aka Genusfotografen P3 Nyheter med Karlsten.

– Det här är företag eller personer som jag själv nominerat. Bland de nominerade finns restaturang Strandvägen 1 för sin bild på en naken kvinna på klippor, TT för bilden på Nicki Minage och sen har vi också American Apparel som visar helt uttryckslösa kvinnor i manskläder. Bilderna har ju gemensamt att kvinnorna är tysta och liksom framställs på ett så märkligt sätt.

Idén med priset är att få folk att tänka till. Nästan alla nominerade har efter att de fått kritik gått ut med att deras verk är konst. Men jag tror att det är värt att se bakom bilderna och hur de symboliserar sexism.

Priset delas ut på fredag till den som fått flest röster när röstningen stänger 20:00 på fredag.