"Då blir det inga räkfiskare kvar"

1:22 min

Sista spiken i kistan för det halländska räkfisket! Det är en av de sista kvar i yrket, Karl Ingvar Börjesson från Träslövläge rädd för kan bli följden om världsnaturfondens rödlistning av västkusträkan slår igenom.

– Det drabbar oss med en halv miljon kronor. Och såpass vinst går vi inte ens med så då går vi back 300 000-400 000 kronor per år istället. Det är ju en fråga om överlevnad även om vi är ensamma i Halland om att fiska räkor nu, säger Karl Ingvar Börjesson från Träslövläge.

Karl Inge Börjesson har inte märkt av några större förändringar i mängden räkor sedan starten 2006 och ställer sig frågande till Världsnaturfondens rödlistning. Just nu prövas även nya metoder och sorteringsverktyg för att undvika att ta upp de allra minsta räkorna , något som gynnar alla parter menar han då den största räkan också ger bäst betalt.

– Skulle det bli rödlistat och priserna går ner till en hundralapp är det inte ekonomiskt bärbart för våran del i alla fall. Då får man sätta företaget i konkurs, så blir det inga räkfiskare från Halland.