Tror fortsatt på omdiskuterad begravningsmetod - men utan bevis

1:47 min

Vi fortsätter bevaka den alternativa begravningsmetoden promession. Företaget Promessa Organic, som marknadsför den omdiskuterade metod som innebär att den döda kroppen frystorkas, har inte haft en enda krona i inkomst under vare sig 2012 eller 2013.

Nu är Kronofogden på väg att sälja VD:n och grundaren Susanne Mäsaks hem för att att täcka skulder som hon dragit på sig efter att ha lånat ut pengar till sitt eget företag.

Ändå hävdar Susanne Mäsak att succén väntar runt hörnet - ett stort kontrakt ska precis ha undertecknats.

– Detta är en som vi har haft kontakt med i många år och de beställer de två första promatorerna.

Kontraktet som Susanne Mäsak hävdar att Promessa har tecknat ska vara värt 39 miljoner kronor. Men det är uppgifter som är omöjliga att kontrollera eftersom hon inte vill berätta vad företaget bakom ordern heter.

Promession är tänkt som ett ekologiskt alternativ till kistbegravningar och kremering.

Metoden går ut på att den döde fryses ned med hjälp av flytande kväve i en så kallad promator, för att därefter frystorkas. Det kvarvarande stoftet gravsätts sedan nära jordytan och bryts ned snabbt och i ett organiskt kretslopp.

Åtminstone är det tänkt så i teorin - praktiska exempel är det ont om. Ingen har än så länge begravts genom promession, någon färdigbyggd promator finns inte att beskåda, och anatomiexperter har tidigare dömt ut metoden som en skrivborsprodukt.

Svenska kyrkan var till en början positivt inställd till promession och gick in med 2 miljoner i projektet. Men 2009 drog man sig ur. Kyrkogårdskonsulent,  Staffan Lundstedt, förklarar varför. 

--Metoden utvecklades inte och presenterades inte mer än på papperet. Sen tyckte vi också att Susanne Mäsak väckte förhoppningar hos allmänheten att den här metoden fanns trots att den inte var färdigutvecklad. Det tyckte vi var oetiskt, säger Staffan Lundstedt.

När är du beredda att kasta in handduken för det här projektet?

--Jag är inte alls beredd på det, säger Susanne Mäsak. Vi fortsätter tills det är klart.

Jag skulle rent teoretiskt hävda att jag har en produkt som slår ut både kremering , begravning och promession, men så länge jag inte visar det är det väldigt svårt att tro på det.

--Nu har inte våra kunder haft så svårt att tro på det.

Men man måste väl verkligen få bevis för det?

--Ja och då måste vi få komma igång och det glädjer vi oss åt att kunna få göra nu, konstaterar Susanne Mäsak.