"Krävs förstoringsglas för att upptäcka det finstilta"

8:46 min

Bilar drar mer bensin än vad tillverkarna uppger. Bertil Moldén vd på branschorganisationen BIL Sweden säger i P1 Morgon att den här informationen finns tillgänglig för konsumenterna. Men Martin Prieto Beaulieu presstalesperson på Gröna Bilister menar branschen misslyckas med att informera kunderna om skillnaderna.

Bertil Moldén på BIL Sweden säger att skillnaderna mellan den faktiska och den deklarerade bränsleförbrukning är kända sedan länge. Han menar att informationen finns att hitta i Konsumentverkets broschyr som handlar om bränsleförbrukning för nya bilar. Dessutom finns det flera andra orsaker till att bilen drar mer bränsle, menar han.
– Individers körning kan påverka bränsleförbrukningen med upp till 50 procent.
Det gör även dubbdäck, takbox, att inte köra ecodriving och så vidare.

Martin Prieto Beaulieu presstalesperson på Gröna Bilister säger att de får in samtal och mejl varje vecka från kunder som har det här problemet. 
– Det en sak att informationen finns tillgänglig. Men jag har aldrig sett en bilköpare i en bilhall som går med Konsumentverkets broschyr. Och om man tittar på bilmärkenas annonser, så är den här informationen väldigt finstil.