Billiga lägenheter försenas - kommunen hinner inte med

1:33 min

De 40 hyreslägenheter i Majorna som Robert Dicksons stiftelse planerat att bygga kan bli försenade i två år. Stadsbyggnadskontoret har inte tid att göra ändringar i detaljplanen.

Robert Dicksons Stiftelse har erbjudit sig att själva bekosta planändringen, så att hyreslägenheterna kan börja byggas så fort som möjligt.

Men Mikael Jansson som är verkställande tjänsteman i Dicksonska stiftelsen har fått avslag på denna begäran.
Och nu får stiftelsen vänta upp till två år med att bygga sina hyreslägenheter i Majorna.

Mikael Jansson är bekymrad.

– Ett problem är att vi har svårt att hävda oss. Vi har många planer och idéer och vill bygga hyreslägenheter. Men det går lite trögt, får jag lov att säga.

– Så här ska det inte behöva vara, det säger Kjell Björkqvist som är viceordförande och folkpartist i Göteborgs byggnadsnämnd.

Han har tidigare utan framgång försökt få med sig majoriten i byggnadsnämnden på en uppluckring av reglerna, så att exempelvis byggare som satsar på hyreslägenheter ska kunna komma igång fortare.

Kjell Björkqvist vill att byggarna själva ska kunna få utföra och betala för en del av dom jobb som idag ligger på stadsbyggnadskontoret.
Det kan då handla om ändringar i en detaljplan, som i Dicksonska stiftelsens fall.

Kjell Björkqvist menar att detta ändå ska kunna ske under överinseende av stadsbyggnadskontoret och byggnadsnämnden.

– Sverige och Göteborg är inne i en djup bostadskris.  Nu måste vi titta på alla möjligheter vi kan. Vi är fantastiska på att skapa regler och att efterleva dom. Men nu behövs nya tag och nya ideér, om vi ska kunna möta det stora behov som finns av nya bostäder och hyreslägenheter, säger Kjell Björkqvist.